Ανώτερος Αμερικανός διπλωμάτης στην Ουκρανία πίστευε ότι είναι «παράλογο» να παρακρατείται η στρατιωτική βοήθεια προς τη χώρα την ώρα που αντιμετώπιζε τη ρωσική επιθετικότητα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες κατά την κατάθεση του Κερτ Βόλκερ σε επιτροπές της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο πρώην ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στην Ουκρανία κατέθεσε χθες επί περισσότερες από οκτώ ώρες ενώπιον των επιτροπών αυτών στο πλαίσιο των ερευνών για τις πιέσεις που άσκησε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να ερευνήσει τον γιο του αντιπάλου του Τζο Μπάιντεν.

Γραπτά μηνύματα που είχε ανταλλάξει με διπλωμάτες παρέδωσε ο Βόλκερ

Ο Βόλκερ παραιτήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα αφού το όνομά του εμφανίστηκε στην καταγγελία του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος που αποκάλυψε την υπόθεση και ώθησε τους Δημοκρατικούς να ξεκινήσουν διαδικασία για την παραπομπή Τραμπ.

Στο πλαίσιο της κατάθεσής του χθες ο Βόλκερ παρέδωσε γραπτά μηνύματα που είχε ανταλλάξει με διπλωμάτες στο Κίεβο και άλλα πρόσωπα που είχαν σχέσεις με την Ουκρανία, ανάμεσά τους και τον προσωπικό δικηγόρο του Τραμπ, τον Ρούντι Τζουλιάνι.

Τα μηνύματα αυτά παρέχουν την πρώτη εκ των έσω παρουσίαση των διαπραγματεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το καλοκαίρι μεταξύ Ουάσινγκτον και Κιέβου.

«Κανόνιζαν τηλεφώνημα μεταξύ Τραμπ- Ζελένσκι»

Στα κείμενα αυτά, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα από τους Δημοκρατικούς αργά χθες Πέμπτη, Αμερικανοί διπλωμάτες συζητούσαν πώς θα κανόνιζαν το τηλεφώνημα της 25ης Ιουλίου μεταξύ του Τραμπ και του Ζελένσκι, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνας για ενδεχόμενη παραπομπή του Αμερικανού προέδρου.

Σε ένα μήνυμα με ημερομηνία 9 Σεπτεμβρίου, αφού είχε γίνει γνωστό ότι η Ουάσινγκτον παρακρατά στρατιωτική βοήθεια από το Κίεβο, ο Ουίλιαμ Τέιλορ, ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Ουκρανία, αναφέρθηκε στη σημασία του μηνύματος που στέλνουν οι ΗΠΑ στη συμμαχική τους χώρα.

«Με την παρακράτηση αυτή έχουμε ήδη κλονίσει την πίστη τους σε εμάς», ανέφερε σε μήνυμά του προς τον Γκόρντον Σόντλαντ, τον Αμερικανό πρεσβευτή στην ΕΕ.

«Πιστεύω ότι είναι παράλογο να παρακρατάμε στρατιωτική βοήθεια για να βοηθήσουμε μια πολιτική εκστρατεία», πρόσθεσε.

Ο Σόντλαντ του απάντησε ότι πιστεύει πως κάνει λάθος σχετικά με τους σκοπούς του Τραμπ, επισημαίνοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος παρακρατά τη στρατιωτική βοήθεια εξαιτίας ανησυχιών για τη διαφθορά στην Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ