Το πρώτο είναι CITIGOe iv, που αναμένεται να δούμε στην χώρα μας το 2020. Το μικρό ηλεκτρικό αυτοκίνητο κινείται αμιγώς από ηλεκτροκινητήρα που στη συγκεκριμένη περίπτωση αποδίδει 82 ίππους. Μετά από μια πλήρη φόρτιση η αυτονομία του αγγίζει τα 265 χιλιόμετρα. Σε επιτάχυνση τα 0-100χλμ/ώρα έρχονται σε 12,5 δευτερόλεπτα, ενώ η τελική του αγγίζει τα 130χλμ/ώρα. Η φόρτιση του διαρκεί από 4 ώρες – με ταχυφορτιστή – έως και 5,5 ώρες με οικιακή παροχή. Στην ελληνική αγορά αναμένονται και οι ηλεκτρικές εκδόσεις της smart ΕQ. Το ηλεκτρικό μοτέρ αποδίδει 56 ίππους, ενώ οι νέες μπαταρίες προσφέρουν αυτονομία 140 έως 159 χιλιόμετρα. Μέσω ταχυφορτιστή, η μπαταρίες φορτίζουν σε 40 λεπτά και για το 80% της χωρητικότητας τους. Και σε αυτό το μοντέλο η τελική αγγίζει τα 130χλμ/ώρα.

Σε ηλεκτρική έκδοση θα προσφέρεται και το  ηλεκτρικό Up, χάρη στις μεγαλύτερες σε αποθήκευση ενέργειας μπαταρίες του, θα μπορεί να πραγματοποιεί μετά από μια πλήρη φόρτιση του 260 χιλιόμετρα. Στην ίδια λογική εξηλεκτρισμού ανήκει και το Seat Mii Electric, ένα από τα πρώτα ηλεκτρικά της ισπανικής φίρμας ( και με τις ευλογίες της μαμάς VW). Θα προσφέρεται με ηλεκτροκινητήρα 83 ίππων, ενώ η αυτονομία των 260 χιλιομέτρων εξασφαλίζει άφθονες αστικές μετακινήσεις για αρκετές ημέρες.

Τα πρώτα μοντέλα θα τα δούμε στην Ελλάδα το 2020 – το πρώτο εξάμηνο της επόμενης χρονιάς.  Και το ηλεκτρικό Corsa-e αναμένεται να λανσαριστεί στην ελληνική αγορά.  Οι νέες μπαταρίες 50 kWh εξασφαλίζουν αυτονομία 330 χιλιομέτρων, μετά από μια πλήρη φορτιστή που διαρκεί περίπου 5-6 ώρες. Ο ταχυφορτιστής εξασφαλίζει της φόρτιση του 80% των μπαταριών μέσα σε 30 λεπτά. Και τα πέντε μοντέλα θα κοστίζουν από 20 έως και 27 χιλιάδες ευρώ, ανάλογα με την έκδοση που θα επιλέξει ο υποψήφιος αγοραστής.

Kαι τα πέντε μοντέλα φέρουν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας σε συστήματα συνδεσιμότητας, δυνατότητες παρακολούθησης της φόρτισης από smartphone κ.α. Σαφώς, αυτά αποτελούν τα πιο μικρά ηλεκτρικά οχήματα που θα «προσεδαφιστούν» στην χώρα μας την επόμενη χρονιάς, μιας και αναμένονται πολύ περισσότερα ηλεκτρικά σε άλλες κατηγορίες, όπως στα μικρά SUV κ.α.