Καλεσμένος στην εκπομπή One Report βρέθηκε την Πέμπτη (19/9) ο Παναγιώτης Μπεχράκης, Πνευμονολόγος, Εντατικολόγος, Διευθυντής Ινστιτούτου Δημόσιας, με φόντο την αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου από αρχές Οκτωβρίου.

«Το πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι το κάπνισμα, και οι διακρίσεις στην κοινωνίας ανάμεσα σε καπνιστές και μη καπνιστές είναι πλασματική» σημείωσε ο κ. Μπεχράκης και συμπλήρωσε:  «Αυτή τη στιγμή εστιάζουμε σε κινήσεις με κατεύθυνση την εφαρμογή του νόμου που προστατεύει από το παθητικό κάπνισμα. Ουσιαστικά ο κάθε πολίτης καλείται να σκεφτεί τον διπλανός του.

«Ο κάθε πολίτης να σκεφτεί το διπλανό του»

Ο καπνιστής, σε έναν δημόσιο χώρο να σεβαστεί τον άνθρωπο που έχει δίπλα του. Μία έγκυο γυναίκα, έναν καρδιοπαθή, έναν άνθρωπο με άσθμα, έναν άνθρωπο που έχει καρκίνο και τον θεραπεύει.

Υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι σε ένα χώρο που βλάπτονται από το τσιγάρο, που κανείς δεν έχει δικαίωμα να τους επιβάλλει να καπνίζουν. Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα στη διασκέδασή και στην εργασία του να αναπνέει καθαρό αέρα», εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Ο κ.Μπεχράκης για το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Κληθείς να απαντήσει στο κατά πόσο το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι καλύτερο ή χειρότερο για έναν καπνιστή, ο κ. Μπεχράκης δήλωσε πως σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας του, που έχει δημοσιευθεί το 2012, το ηλεκτρονικό τσιγάρο «προκαλεί και φλεγμονώδη και αποφρακτικά φαινόμενα στην αναπνοή.

Κάτι που είναι απολύτως λογικό καθώς τα πνευμόνια μας είναι σχεδιασμένα για να αναπνέουν καθαρό αέρα», αποφεύγοντας να προβεί σε σύγκριση καπνιστικών προϊόντων καθώς όπως υποστήριξε πρόκειται απλά για marketing.

Πηγή: onetv.gr