Ως αυθαίρετα θα αντιμετωπίζονται τα κτίρια που δεν διευκολύνουν την πρόσβαση σε άτομα με ειδικές ανάγκες.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, επικαλούμενος αξιωματούχους του υπουργείου Περιβάλλοντος, υποχρεωτική θα γίνει το επόμενο διάστημα η διευκόλυνση πρόσβασης ατόμων με αναπηρία σε δημόσια και ιδιωτικά κτήρια.

Όσοι ιδιοκτήτες δεν ανταποκριθούν θα τιμωρηθούν καθώς τα κτήρια θα αντιμετωπίζονται ως αυθαίρετα.

Το υπουργείο θα προχωρήσει στα εν λόγω μέτρα ενσωματώνοντας στην νομοθεσία σχετική κοινοτική οδηγία, η οποία θα υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες των κτηρίων σε παρεμβάσεις μέχρι το 2020.

Πρόστιμα για το Κτηματολόγιο

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να εφαρμόσει την μέθοδο «καρότο και μαστίγιο» για όσους επιμένουν να μην δηλώνουν τα ακίνητά τους στο Κτηματολόγιο.

Σε πρώτη φάση το υπουργείο εξετάζει ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν την δήλωση, δεδομένου ότι σε κάποιες περιοχές, κυρίως αγροτικές, οι δηλώσεις δεν ξεπερνούν το 2% των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας. Κατά μέσο όρο στην επικράτεια το ποσοστό ανέρχεται μόλις στο 20%.

Εάν όμως η απλοποίηση της διαδικασίας δεν αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, το υπουργείο προτίθεται να προχωρήσει στην επιβολή προστίμων για τους πολίτες που καθυστερούν ή αδιαφορούν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από