Φρένο στον ενεργειακό τουρισμό… δηλαδή στους στρατηγικούς κακοπληρωτές που αλλάζουν προμηθευτή ρεύματος προκειμένου να γλιτώσουν την αποπληρωμή λογαριασμών, επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης προχωρά στη λήψη μέτρων ώστε να κλείσει κάθε παράθυρο στον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας που αξιοποιούν καταναλωτές προκειμένου να αφήνουν φέσι… απλήρωτων λογαριασμών με την πρακτική της αλλαγής παρόχου.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη ΔΕΗ, όπου σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία τα οποία είχαν αποκαλύψει τον Μάρτιο του 2018 «ΤΑ ΝΕΑ», περί τους 86.000 πελάτες της δημόσιας εταιρείας επέλεξαν άλλον προμηθευτή ρεύματος αφήνοντάς της συνολικό χρέος κοντά στα 164 εκατ. ευρώ.

Η απόφαση Σκουρλέτη

Σημειώνεται ότι το 2016 με απόφαση του τότε υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη είχε επιδιωχθεί να αντιμετωπιστεί αυτή η πρακτική. Η συγκεκριμένη διάταξη της απόφασης του Μαΐου της χρονιάς εκείνης όριζε: «Ο πελάτης δεν δύναται να προβεί σε καταγγελία της σύμβασης, για άσκηση του δικαιώματος αλλαγής προμηθευτή, εάν δεν έχει προηγουμένως εξοφλήσει ολοσχερώς τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του που απορρέουν από την αρχική σύμβαση, ή, εάν δεν έχει πρώτα προβεί σε διακανονισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών του προς τον προμηθευτή του, στο πλαίσιο της πολιτικής διακανονισμών που αυτός εφαρμόζει».

Επιπλέον, πάλι με την απόφαση Σκουρλέτη, δίνεται η δυνατότητα στον προηγούμενο πάροχο του καταναλωτή να ζητήσει τη διακοπή ρεύματος αν αυτός έχει αφήσει χρέη ακόνη κι αν ανήκει σε νέα εταιρεία: «Ο παλαιός προμηθευτής, σε περίπτωση μη τήρησης, από μεριάς του πελάτη, των όρων του διακανονισμού των ληξιπρόθεσμων οφειλών, διατηρεί το δικαίωμα να υποβάλλει στον αντίστοιχο διαχειριστή εντολή απενεργοποίησης της παροχής, ακόμη και εάν έχει συναφθεί σύμβαση προμήθειας με νέο προμηθευτή».

Το πλαίσιο αυτό κρίνεται από τον υπουργό αλλά και τη διοίκηση της ΔΕΗ ανεπαρκές ως προς την αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών αν και όπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς ρεύματος, έχει τη δυνατότητα π.χ. η δημόσια εταιρεία να ζητήσει την αποκοπή ρεύματος για τον πρώην πελάτη της.

ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΜΕ ΡΑΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου θα προχωρήσει σε συνεννόηση με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας είτε στην αλλαγή της απόφασης, όπως για παράδειγμα να μην επιτρέπει τη μετακίνηση σε άλλον προμηθευτή πριν από την πλήρη εξόφληση και του διακανονισμού. Εκατοντάδες καταναλωτές ξεκινούν με τη ΔΕΗ διακανονισμό των οφειλών, αποκτούν με βάση την υπουργική απόφαση, το δικαίωμα αλλαγής προμηθευτή κι αφού επιλέξουν νέο πάροχο τότε παύουν να τηρούν τη ρύθμιση οφειλών.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει μιλήσει επίσης και για την υιοθέτηση απαγορευτικών πρακτικών που εφαρμόζουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Οι τελευταίες έχουν συστήσει κατόπιν σχετικής έγκρισης από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων μητρώο πελατών με ασυνεπή συμπεριφορά ως προς την πληρωμή των λογαριασμών (κάτι σαν τον Τειρεσία των τραπεζών). Ετσι, όταν καταναλωτές αυτής της κατηγορίας αλλάζουν εταιρεία κινητής, ο νέος πάροχος δεν του αρνείται την υπηρεσία της τηλεφωνίας αλλά του προτείνει ακριβότερα προϊόντα σε σχέση με τους συνεπείς πελάτες.

Μία τέτοια κίνηση, βέβαια, προϋποθέτει τη συμφωνία μεταξύ των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να απευθυνθούν στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και να συστήσουν αντίστοιχο μητρώο.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Στο μεταξύ χθες ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς ολοκλήρωσε πρώτο κύκλο συναντήσεων με στελέχη της Κομισιόν ενόψει των διαπραγματεύσεων για τη μεταμνημονιακή αξιολόγηση.

Ο κ. Θωμάς, αναφέρουν πληροφορίες, ενημέρωσε τις διευθύνσεις Ανταγωνισμού και Ενέργειας καθώς και το γραφείο της νέας προέδρου της Κομισιόν για την απόφαση της κυβέρνησης να επισπεύσει την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ καθώς και της κατάργησης των δημοπρασιών ΝΟΜΕ.

Ο υφυπουργός εξήγησε ότι τα μέτρα αυτά είναι αναγκαία να ληφθούν λόγω των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η δημόσια εταιρεία, την οποία την έχουν μετατρέψει σε «συστημικό κίνδυνο» για την ελληνική οικονομία.