Τέσσερις ημέρες και σήμερα απομένουν για την έναρξη της σχολικής χρονιάς κι ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που πρέπει να φροντίσουν οι γονείς, είναι η αγορά της σωστής σχολικής τσάντας για το βλαστάρι τους, καθώς μια κακή επιλογή σάκας εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για τον λιλιπούτειο μαθητή (επιβάρυνση της σπονδυλικής στήλης, πόνους στην πλάτη κ.ο.κ.).

Όμως τι πρέπει να λάβουν υπόψιν οι γονείς κατά την επιλογή σχολικής τσάντας, ώστε να μην διακινδυνέψουν την υγεία του παιδιού τους, και συνάμα να καλύψουν τις ανάγκες μεταφοράς των βιβλίων του κ.ο.κ. αλλά και τις επιταγές της μόδας, όπως τους ζητά;

Η Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία έχει δημιουργήσει ένα «αλφαβητάρι» συμβουλών για τους γονείς, ώστε να διαλέξουν τη σωστή σχολική τσάντα: Κατάλληλη τσάντα για ένα παιδί είναι αυτή που ταιριάζει στον σωματότυπό του, στην ηλικία του, στο επίπεδο ανάπτυξης και στις καθημερινές σχολικές υποχρεώσεις και ανάγκες του. Για παράδειγμα, σε ένα παιδί προσχολικής ηλικίας είναι αρκετό ένα μικρό σακίδιο, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά, μπορούν να χρησιμοποιήσουν και τροχήλατη τσάντα, για να μεταφέρουν περισσότερα βιβλία.

Για το μικρό σας καλύτερη επιλογή είναι αυτή που φοριέται στην πλάτη, διαθέτει έναν εύκαμπτο σκελετό και ιδανικά δένει και στη μέση για να μοιράζεται το βάρος της, αντί να επιβαρύνει μόνο τους ώμους και τη σπονδυλική στήλη.

Φροντίστε ώστε τα λουριά της να είναι ρυθμιζόμενα ανάλογα με το ύψος του παιδιού. Θα ήταν καλύτερο να επιλέξετε μια υφασμάτινη τσάντα γιατί είναι πιο ελαφριά σε σχέση με την δερμάτινη.

Έτσι ή αλλιώς κατά την αγορά λάβετε υπόψιν το βάρος της γεμάτης τσάντας, καθώς δεν πρέπει να ζυγίζει παραπάνω από το 10% του βάρους του παιδιού. Για παράδειγμα, ένα παιδί του δημοτικού που ζυγίζει 30 κιλά πρέπει να σηκώνει λιγότερα από 3 κιλά στη σχολική του τσάντα.

Διαλέξτε μια τσάντα με σκληρή επένδυση καθώς τα λουριά με ενίσχυση τα εμποδίζουν από το να μπαίνουν βαθιά στον ώμο, την πλάτη και τον λαιμό του παιδιού.

Φροντίστε η τσάντα να είναι κατασκευασμένη από ανθεκτικά, αδιάβροχα υφάσματα και κυρίως να έχει εσωτερικές τσέπες και ξεχωριστούς χώρους για να τοποθετούνται τα σχολικά είδη, γιατί παίζει ρόλο για τη μέση η σωστή τοποθέτηση του περιεχομένου. Τοποθετήστε τα βαρύτερα αντικείμενα πιο κοντά στην πλάτη του παιδιού και τα ελαφρύτερα μακριά απ' αυτήν.

Θυμηθείτε να ρωτήσετε το παιδί εάν δυσκολεύεται ή πονά κατά τη μεταφορά της τσάντας λόγω του βάρους της. Καλή σχολική χρονιά!

 

 

 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από