Το όσα θίγει το Brexit στον πυρήνα του, τις επιπτώσεις του στην Μεγάλη Βρετανία αλλά και στην… ελληνική οικονομία σχολίασε ο καθηγητής Οικονομικών στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, Νίκος Χαριτάκης, μιλώντας στην εκπομπή One Direct.

«Τρείς είναι οι κύριες διαστάσεις του Brexit. Πρώτον, το τελωνείο. Δεύτερον τα διαβατήρια, και δεν εννοώ μόνο προσώπων αλλά και σε ότι αφορά κεφάλαια και συναλλαγές. Επίσης το γεγονός ότι η Βρετανία διατήρησε το δίκαιό της. Δεν υπήχθη ποτέ στο Ενωσιακό Δίκαιο. Αυτά είναι τα κομβικά σημεία της συζήτησης τα οποία είναι στον αέρα» τόνισε ο καθηγητής και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η ΕΕ δεν τηρεί πολύ σκληρή στάση απέναντι στους Βρετανούς. «Έτσι είναι η πολιτική της ΕΕ γενικά. Και στη δική μας περίπτωση είχαν μια συμβιβαστική τάση» υποστήριξε ο κ. Χαριτάκης. Σχετικά με την οικονομία της ΕΕ και τις συνέπειες που θα υποστεί από το Brexit, ο καθηγητής επεσήμανε ότι «κυρίως θα πληγεί το αγγλικό εμπόριο» ενώ αναφορικά με την πιθανή εμφάνιση ελλείψεων σε φάρμακα, τρόφιμα ή υπηρεσίες στην Μεγάλη Βρετανία μετά το Brexit, ξεκαθάρισε πως «ότι πρόβλημα προκύψει θα λυθεί με τις αγορές. Δεν θα περιμένουν να τους λείψουν αγαθά και προϊόντα».

Τέλος τόνισε ότι το Brexit θα επιδράσει θετικά στην ελληνική οικονομία. «Θα έχει πολύ θετική επίδραση. Διότι ουσιαστικά όλο το διαμετακομιστικό εμπόριο με την Άπω ανατολή, τώρα θα γίνεται μέσω του Πειραιά. Όπως επίσης θα επηρεάσει και στον τομέα της ελληνικής ναυτιλίας. Εμείς έχουμε ένα μεγάλο κενό ως προς τη συνεισφορά της ναυτιλίας στο ΑΕΠ μας. Αυτό θα αλλάξει» κατέληξε ο κ. Χαριτάκης.

Πηγή: onetv.gr