Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού βρίσκονται οι Αρχές στην Φλόριντα των ΗΠΑ, καθώς πλησιάζει απειλητικός ο Dorian, που ενισχύθηκε και βρίσκεται πλέον στην κατηγορία 5.

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα διέταξε την εκκένωση των παράκτιων περιοχών ενόψει της επέλασης του τυφώνα Dorian, που έπληξε τις Μπαχάμες. Χθες, ο Dorian αναβαθμίστηκε σε καταστροφικό τυφώνα κατηγορίας 5.

Οι πολιτείες της Φλόριντα, της Τζόρτζια, της Νότιας και Βόρειας Καρολίνας έχουν κηρυχθεί ήδη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς έχουν διατυπωθεί εκτιμήσεις ότι πρόκειται έναν από τους ισχυρότερους τυφώνες των τελευταίων δεκαετιών.

Η εντολή εκκένωσης έχει δοθεί για όλες τις παράκτιες περιοχές της Φλόριντα, εκτός από δύο που βρίσκονται νότια.

Συγκλονιστικές φωτογραφίες και βίντεο

Το Αμερικανικό Εθνικό Κέντρο για τους Τυφώνες δημοσίευσε φωτογραφίες και βίντεο ενός αεροσκάφους «κυνηγού τυφώνων» που τακτικά πετά στην καρδιά ισχυρών καταιγίδων όπως ο τυφώνας Dorian.

Στην φωτογραφία, το φαινόμενο του σταδίου γίνεται εύκολα αντιληπτό, ένα φαινόμενο στο οποίο τα σύννεφα συγκεντρώνονται με τέτοιο τρόπο που δίνουν την αίσθηση πως κάποιος βρίσκεται στο κέντρο ενός κλειστού γηπέδου.

​«Εδώ είναι μια ματιά σε αυτό που οι επιστήμονες αποκαλούν το «φαινόμενο του σταδίου» μέσα στο μάτι του #Dorian από τους επιστήμονες της @NOAA. Αυτό συμβαίνει κατά καιρούς σε πολύ ισχυρούς τυφώνες» αναφέρει το Κέντρο σε ανάρτηση στο Twitter.

​Το μάτι του τυφώνα είναι μια σχετικά μικρή περιοχή στο κέντρο του φαινομένου, όπου οι άνεμοι είναι σχεδόν ανύπαρκτοι και επικρατεί σχετική ηρεμία. Αλλά για να φτάσουν εκεί, οι πιλότοι πρέπει να πετάξουν μέσα από τους καταστρεπτικούς ανέμους ενός τυφώνα, ο οποίος, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΝΟΑΑ για τον Dorian, έχει τώρα ταχύτητες περίπου 175 μιλίων/ώρα, με ριπές πάνω από 200 μιλίων/ώρα.

Ακυρώνουν πτήσεις, κλείνουν λιμάνια

Το διεθνές αεροδρόμιο του Palm Beach County ανακοίνωσε ότι θα διακόψει τη λειτουργία του τη Δευτέρα. Ωστόσο, το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ορλάντο Μελβούρνης δεν θα κλείσει όπως είχε προγραμματιστεί προηγουμένως, αλλά θα εκτιμηθεί η κατάσταση για τις πτήσεις που είναι προγραμματισμένες να γίνουν.

Ήδη ένας ικανός αριθμός πτήσεων έχει ακυρωθεί για τη Δευτέρα και αναμένεται νέα ανακοίνωση για τις επόμενες ώρες και μέρες.

Το λιμάνι Canaveral διέκοψε την εμπορική του κίνηση από το Σάββατο και το λιμάνι του Μαϊάμι έκλεισε για όλη την κυκλοφορία πλοίων από την Κυριακή.