Ένα από τα παράδοξα της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων για την εισαγωγή των υποψηφίων στα ΑΕΙ της χώρας, είναι ότι χιλιάδες υποψήφιοι κατάφεραν να ανοίξουν τις «πύλες» δεκάδων πανεπιστημιακών τμημάτων με βαθμούς κάτω της βάσης ενώ αρκετοί το μόνο που έκαναν επί της ουσίας ήταν να… γράψουν το όνομά τους και να εξασφαλίζουν μία θέση στα ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης.

Για άλλη μία φορά τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας αποτυπώνουν μία αποκαρδιωτική εικόνα αναφορικά με τις βαθμολογίες αλλά και τον τρόπο με τον εισάγονται – λόγω του εξεταστικού συστήματος – χιλιάδες υποψήφιοι σε μία σειρά σχολών.

Είναι ενδεικτικό ότι η βάση εισαγωγής σε αρκετά τμήματα διαμορφώθηκε κοντά στα 4 με 5 χιλιάδες μόρια. Στο τμήμα Περιφερειακής και Διασυνοριακής Ανάπτυξης του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, η βάση δεν ξεπέρασε τα 4.092 μόρια ενώ το τμήμα στο Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης που εδρεύει στα Γρεβενά διαμορφώθηκε στα 4.846.

Μόλις 6.658 μόρια χρειάστηκαν όσοι στόχευαν στο τμήμα Δασολογίας , Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού που εντάχθηκε φέτος στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ενώ με 5.111 μόρια εξασφάλισαν την εισαγωγής τους οι φοιτητές του τμήματος Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος.

Αξίζει να επισημανθεί ότι το φετινό μηχανογραφικό δελτίο είχε μία ιδιαιτερότητα, καθώς πλέον έχουν ενταχθεί σε αυτό μόνο πανεπιστημιακά τμήματα. Αυτό έγινε λόγω των συγχωνεύσεων τεχνολογικών με πανεπιστημιακών ιδρυμάτων που πραγματοποιήθηκαν – για πολλές περιπτώσεις – με προχειρότητα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο μέσο της χρονιάς.

Με 4.643 μόρια εισάγονται οι φοιτητές στο τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος) ενώ 5.725 μόρια αρκούσαν για το τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ίδιου ιδρύματος. Μηχανικοί Τοπογράφοι με 6.593; Κι όμως. Αυτή είναι η βάση στο τμήμα Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής Σερρών.

1 στους 4 στα ΑΕΙ με βαθμούς κάτω της βάσης

Όπως ανέφερε νωρίτερα και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και τη φετινή χρονιά ο αριθμός των υποψηφίων που εισάγεται με βαθμούς κάτω της βάσης θα είναι τεράστιος και θα αφορά πάνω από το 25% στα γενικά λύκεια και πάνω από το 40% στα επαγγελματικά λύκεια .

Αναφερόμενη στο συγκεκριμένο φαινόμενο το οποίο επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, σημείωσε ότι χιλιάδες υποψήφιοι στα πανεπιστημιακά ιδρύματα  με βαθμούς κάτω από τα 10.000 μόρια.

Η κ. Κεραμέως εμφανίστηκε προβληματισμένη για το γεγονός και προανήγγειλε ότι θα υπάρχουν «παρεμβάσεις» από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας  προκειμένου να σταματήσει το φαινόμενο, χωρίς όμως να προσδιορίσει τον χρόνο.

«Έχουμε πει ότι  πρόθεση της κυβέρνησης είναι να θεσμοθετήσει μία ελάχιστη βάση εισαγωγής. Αυτό που έχουμε προτείνει και θα θέσουμε είναι να ορίσει η πολιτεία μία ελάχιστη βάση εισαγωγής και κάθε ίδρυμα να έχει την δυνατότητα να ορίσει την δική του βάση πάνω από αυτή την βάση», σημείωσε ακόμη η κ. Κεραμέως.