Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες προκειμένου να περιοριστούν τα πύρινα μέτωπα που ήταν σε εξέλιξη στη Σάμο, έδιναν οι επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής μαζί με δεκάδες εθελοντές.

Η πυρκαγιά που ξεκίνησε στις 5 το απόγευμα, πήρε μεγάλες διαστάσεις εξαιτίας και των ισχυρών ανέμων. Από την πρώτη στιγμή κινητοποιήθηκαν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής ενώ για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν ξενοδοχεία καθώς και κάποια σπίτια κοντά στην περιοχή του Μεσόκαμπου.

Όπως έγινε γνωστό, τουρίστες από  ξενοδοχεία της περιοχής αλλά και κάτοικοι του Μεσόκαμπου, μεταφέρθηκαν νωρίτερα στο κλειστό γυμναστήριο του Πυθαγορείου. Επίσης έγινε οργανωμένα απομάκρυνση κατοίκων και τουριστών με σκάφη και λεωφορεία από τις παραλίες Γλυκόριζας και Πρωτέας, στα ανατολικά του Πυθαγορείου. Όπως έγινε γνωστό από το Λιμενικό Σώμα, στην επιχείρηση συμμετείχαν ένα πλωτό σκάφος του Λιμενικού, ένα ναυαγοσωστικό, ένα πλοίο ανοιχτής θαλάσσης, δύο πλοία της Frontex και ιδιωτικά σκάφη.

Δύο μέτωπα

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, η φωτιά έχει δύο μέτωπα. Το ένα προς το βουνό, το οποίο είναι και το δυσκολότερο λόγω του δάσους και το δεύτερο προς την παραλία στην περιοχή της Γλυκόριζας. Την πυρκαγιά «χωρίζει» στα δύο ο δρόμος που συνδέει το Βαθύ με το Πυθαγόρειο.

Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούσαν μέχρι αργά το βράδυ 31 πυροσβέστες με 13 οχήματα, μια ομάδα αερομεταφερόμενου πεζοπόρου τμήματος με 8 πυροσβέστες καθώς και τρεις ομάδες αερομεταφερόμενου πεζοπόρου τμήματος με 30 πυροσβέστες με C130. Συνδρομή παρέχουν 88 εθελοντές και 27 εθελοντικά οχήματα και 4 υδροφόρες ΟΤΑ. Νωρίτερα συνέδραμαν 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Δημοσιεύτηκε από Samos24.gr στις Σάββατο, 24 Αυγούστου 2019

Καλύτερη η εικόνα σε Ριόλο Αχαϊας και Βάρδα Ηλείας

Καλύτερη εικόνα παρουσιάζουν, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι φωτιές που είχαν ξεσπάσει νωρίτερα σε περιοχές του Ριόλου Αχαΐας και Βάρδας Ηλείας. Ωστόσο ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν στην περιοχή για τον φόβο τυχόν αναζωπυρώσεων.

Ειδικώς για την πυρκαγιά στην περιοχή της Βάρδας, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να είναι αποτέλεσμα εμπρησμού, ωστόσο την υπόθεση διερευνά το προανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Στο μεταξύ, υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει το πρωί σε δύσβατη περιοχή στα Τσουκαλαίικα Μεσσηνίας.

56 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

Το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, εκδηλώθηκαν 56 δασικές πυρκαγιές στις οποίες επιχείρησαν 693 πυροσβέστες, 273 οχήματα, 21 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και περιοδικά όλα τα εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης. Συνδρομή παρείχαν 88 εθελοντές με 27 εθελοντικά οχήματα, 4 μηχανήματα έργου και 13 υδροφόρες των Περιφερειών και των ΟΤΑ.

Επίσης, σε εξέλιξη είναι η πυρκαγιά σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή Άγιος Βασίλειος Γυθείου Λακωνίας και επιχειρούν 25 πυροσβέστες με 12 οχήματα, ενώ νωρίτερα επιχειρήσουν και αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Νωρίτερα, πυρκαγιές είχαν ξεσπάσει σε Ηλεία, Αχαϊα, Σαλαμίνα, Ασπρόπυργο, Κέρκυρα, Ιωάννινα κ.α.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Κίνδυνος πυρκαγιάς την Κυριακή σε Αττική, Εύβοια, Αργολίδα

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, για αύριο Κυριακή 25 Αυγούστου 2019, προβλέπεται: Πολύ Υψηλός Κίνδυνος Πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) στις εξής περιοχές:

• Περιφέρεια Αττικής

• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Βοιωτία)

• Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα)

Για τις ανωτέρω περιοχές τίθεται σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. καθώς και το μέτρο της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και της παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές, σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης της Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών.