Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, πέραν όλων των άλλων σημαντικών θεμάτων, συζήτησε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για θέματα πολιτισμού ενόψει και του εμβληματικού για την Ελλάδα έτους 2021.

Από ελληνικής πλευράς υπάρχει η πρόταση για έκθεση στη χώρα μας των Γλυπτών του Παρθενώνα που υπάρχουν στο Λούβρο, με αντίστοιχη έκθεση χάλκινων γλυπτών -που μέχρι τώρα δεν έχουν βγει από την Ελλάδα- στο Μουσείο του Λούβρου.

Οι μετόπες της νότιας όψης είχαν ως θέμα τη μάχη των Λαπίθων με τους Κενταύρους, τη γνωστή Κενταυρομαχία, στην οποία πήρε μέρος ο μυθικός βασιλιάς των Αθηνών, Θησέας. Μια από τις μετόπες βρίσκεται ακόμα στην Αθήνα, ενώ μια άλλη εκτίθεται στο Λούβρο και δεκαπέντε άλλες στο Βρετανικό Μουσείο, μετά την λεηλασία των γλυπτών από τον Λόρδο του Έλγιν.

Η δέκατη μετόπη είναι η πρώτη στην οποία παρουσιάζεται μια Λαπιθίδα καθώς τρέχει προσπαθώντας να αποφύγει έναν Κένταυρο.

Ο Κένταυρος την έχει αγκαλιάσει και επιχειρεί να την πιάσει με το αριστερό του χέρι το οποίο η Λαπιθίδα προσπαθεί να απαγκιστρώσει. Το γλυπτό πήρε από την Ελλάδα ο Λουί Φρανσουά Σεμπαστιάν Φοβέλ, αρχαιολόγος, ζωγράφος και για μια περίοδο πρεσβευτής της Γαλλίας στην Οθωμανική αυτοκρατορία, το 1788.

Πηγή: onetv.gr