Υπό τη στενή παρακολούθηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα βρεθεί το προσεχές διάστημα η οικονομία της Αργεντινής, καθώς ανακοινώθηκε η επιθυμία του ΔΝΤ να παρακολουθήσει τη νομισματική και χρηματοπιστωτική κατάσταση στην Αργεντινή λίγο πριν τις εκλογές στη χώρα, στέλνοντας άμεσα μια αποστολή στο Μπουένος Άιρες.

«Παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς στις πρόσφατες εξελίξεις στην Αργεντινή και είμαστε σε συνομιλίες με τις αρχές», δήλωσε ο Τζέρι Ράις, εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ χορήγησε μαζική χρηματοπιστωτική βοήθεια στη χώρα υπό τη μορφή ενός δανείου ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ειδικότερα, τον Ιούλιο, το ΔΝΤ αποδέσμευσε 5,4 δισ. δολάρια, ανεβάζοντας στα 38,9 δισ. δολάρια τη βοήθεια που έχει δώσει μέχρι σήμερα στην Αργεντινή προκειμένου να αντιμετωπίσει δύο νομισματικές κρίσεις το 2018.

Οικονομία και πολιτικές εξελίξεις στο επίκεντρο

Η οικονομία της Αργεντινής έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά πληθωρισμού στον κόσμο (25,1% μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου, 54,4% τους δώδεκα τελευταίους μήνες), η κατανάλωση μειώνεται, καταστήματα κλείνουν και η φτώχεια (32% το 2018) και η ανεργία (10,1% φέτος) αυξάνονται.

Στον απόηχο της βαριάς ήττας του φιλελεύθερου προέδρου Μαουρίτσιο Μάκρι στις προκριματικές εκλογές στις 11 Αυγούστου, το αργεντίνικο νόμισμα, το πέσο, κατέρρευσε την περασμένη εβδομάδα.

Ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής Νικολάς Δουχόβνε παραιτήθηκε το Σάββατο έπειτα από μια εβδομάδα αναταραχής στις αγορές κατά τη διάρκεια των οποίων το πέσο έχασε πάνω από το 20% της αξίας του και το αργεντίνικο χρηματιστήριο έχασε πάνω από το 30% της κεφαλαιοποίησής του.