Η Εθνική ομάδα μπάσκετ ηττήθηκε από τη Σερβία με 85-80, αλλά το θέμα δεν είναι φυσικά του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος από τους Σέρβους.

Δυστυχώς η βραδιά σημαδεύτηκε από τον σοβαρό τραυματισμό του Γιάννη Αθηναίου στο δεύτερο δεκάλεπτο του παιχνιδιού. Όλα δείχνουν ότι ο έμπειρος γκαρντ έχει πάθει μεγάλη ζημιά στο αριστερό γόνατο και εκφράζονται φόβοι πως έχει υποστεί ρήξη χιαστού.

Ο γκαρντ της Εθνικής «γύρισε» το γόνατό του σε προσπάθεια για άμυνα και έπεσε σφαδάζοντας στο παρκέ, με την αντίδραση του παίκτη να φανερώνει ότι ο τραυματισμός του ήταν σοβαρός.

Ο Αθηναίου ξέσπασε σε λυγμούς και μεταφέρθηκε στα αποδυτήρια από τον Παναγιώτη Βασιλόπουλο και τον Γιάννη Μπουρούση, με 18.000 φιλάθλους να χειροκροτούν τον άτυχο γκαρντ της Εθνικής μας ομάδας.

Ο Αθηναίου θα κάνει απόψε μαγνητική τομογραφία για να διαπιστωθεί το μέγεθος του τραυματισμού.

Όσον αφορά το ματς, η Εθνική ξεκίνησε με τους Λαρεντζάκη, Καλάθη, Πρίντεζη, Γιάννη και Μπουρούση, μια πεντάδα η οποία όπως φαίνεται θα είναι και εκείνη στην οποία θα βασιστεί περισσότερο ο Θανάσης Σκουρτόπουλος στο Παγκόσμιο της Κίνας, με την υποσημείωση βέβαια που ακούει στο όνομα Κώστας Σλούκας.

Εφόσον ο γκαρντ της Φενέρμπαχτσε πάνε όλα καλά και είναι έτοιμος από την πρώτη φάση των ομίλων, τότε φυσικά θα διαφοροποιηθεί η βασική πεντάδα με τον Σλούκα αντί του Λαρεντζάκη.

Η λογική αυτή τη στιγμή λέει ότι ο Σλούκας θα βρίσκεται στην τελική δωδεκάδα, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι θα παίξει από την αρχή της διοργάνωσης. Ενδέχεται να χάσει την πρώτη φάση και να μπει στο τουρνουά στη δεύτερη φάση, όπου θα παίξουμε λογικά με ΗΠΑ και Τουρκία.

Ο Σκουρτόπουλος έπαιξε κατά βάση πάλι με ψηλά σχήματα με τους Θανάση, Βασιλόπουλο, Γιάννη και Μπουρούση να είναι μαζί στην πεντάδα για μεγάλο διάστημα. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Θανάσης ήταν εκπληκτικός σήμερα στη θέση «2» και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε αυτή τη θέση στο Παγκόσμιο, τουλάχιστον όσο θα λείπει ο Σλούκας.

Ο αδερφός του Greek Freak είχε 4/7 τρίποντα, δηλαδή 57%. Πολύ καλό ποσοστό για τα δεδομένα του ίδιου, αλλά και του αντιπάλου που είχαμε μπροστά μας σήμερα.

Στα καλά νέα φυσικά είναι ότι βελτιώθηκε το ποσοστό μας στις βολές, καθώς σουτάραμε με 70%.

Ο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβικτς επιβεβαίωσε τον τίτλο του… κομπιούτερ, πραγματοποιώντας μία σπουδαία εμφάνιση η οποία ουσιαστικά έδωσε τη νίκη στους Σέρβους.

Η Εθνική στο πρώτο ημίχρονο είχε σταθερά το προβάδισμα και παρά το γεγονός ότι βρεθήκαμε πίσω στο σκορ με 8-10, χάρη στον Γιάννη Αντετοκούνμπο πήραμε τα ξανά τα ηνία (14-10). Στη συνέχεια με τρία τρίποντα, δύο του Θανάση και ένα του Μπουρούση η διαφορά έφτασε στους 8 πόντους (25-17).

3:08 πριν το τέλος του ημιχρόνου… πάγωσαν όλοι όταν είδαν τον Γιάννη Αθηναίου να πέφτει στο έδαφος, επειδή «γύρισε» το αριστερό του γόνατο. Ο Αθηναίου βγήκε εκτός παρκέ με τους Βασιλόπουλο και Μπουρούση να τον κρατάνε. Οι πρώτες εξετάσεις κάνουν λόγο για ρήξη χιαστού, ενώ άπαντες περιμένουν τη μαγνητική τομογραφία μήπως και η ζημιά δεν είναι τόσο σοβαρή όσο φαίνεται.

Στο τρίτο δεκάλεπτο όμως οι Σέρβοι βελτιώθηκαν αισθητά και με επιμέρους σκορ 11-2 πέρασαν μπροστά στο σκορ με 67-63 στο 38′. Μέχρι εκείνο το σημείο κρατούσαμε σταθερά το προβάδισμα. Παρά το γεγονός όμως ότι μείναμε πίσω στο σκορ για 8 πόντους (72-64), ισοφαρίσαμε σε 72-72 με τρίποντο του Θανάση Αντετοκούνμπο στο τέλος και πήγαμε το ματς στην παράταση.

Στην παράταση όμως «καθάρισαν» Μπογκντάνοβιτς και Μπιέλιτσα και το τελικό σκορ ήταν το 85-80. Πλέον, η Εθνική ετοιμάζεται για το ταξίδι της στην Κίνα όπου θα δώσει τρία φιλικά. Η αποστολή θα «πετάξει» την ερχόμενη Τετάρτη (21/8).

Τα στατιστικά του αγώνα:

ΕΛΛΑΔΑ (Σκουρτόπουλος): Λαρεντζάκης 5 (1), Κόνιαρης 2, Αθηναίου, Καλάθης 15 (3/4 δίποντα, 2/8 τρίποντα, 3/4 βολές, 4 ριμπάουντ, 7 ασίστ, 1 κλέψιμο, 2 λάθη), Μπουρούσης 10 (0/1 δίποντο, 2/6 τρίποντα, 6 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 4 κλεψίματα, 2 μπλοκ), Πρίντεζης 4 (2/8 σουτ), Βασιλόπουλος 3 (1), Γ. Αντετοκούνμπο 20 (4/7 δίποντα, 2/5 τρίποντα, 6/10 βολές, 1 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 4 κλεψίματα, 4 μπλοκ, 3 λάθη), Θ. Αντετοκούνμπο 17 (5/9 τρίποντα, 5 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 3 κλεψίματα)

ΣΕΡΒΙΑ (Τζόρτζεβιτς): Σιμόνοβιτς 6 (1), Μπογκντάνοβιτς 28 (3/6 δίποντα, 5/9 τρίποντα, 7/7 βολές, 7 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 2 κλεψίματα, 1 μπλοκ), Μπιέλιτσα 18 (4/8 τρίποντα, 14 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 2 κλεψίματα, 1 μπλοκ), Ραντούλιτσα 2, Μπίρτσεβιτς, Μιλουτίνοβ 14 (6/9 δίποντα, 4 ριμπάουντ), Μίτσιτς 5 (1), Γκούντουριτς 7, Γιόβιτς 5 (1 τρίποντο, 3 ριμπάουντ, 6 ασίστ), Μαριάνοβιτς

Δεκάλεπτα: 19-17, 38-31, 57-52, 72-72 (κ.α.), 80-85

Διαιτητές: Κορομηλάς, Τσαρούχα, Πιτσίλκας