Ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος «έσπασε» τη σιωπή του μετά τη θύελλα αντιδράσεων που δημιουργήθηκε για τις δηλώσεις του για την ομοφυλοφιλία και τον serial killer της Κύπρου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος είχε αποδώσει την ομοφυλοφιλία στην προτίμηση της γυναίκας στο πρωκτικό σεξ κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, ενώ στη συνέχεια δήλωσε πως οι «άγιοι άνθρωποι», οσφρίζονται την «ξεχωριστή και διακριτική» μυρωδιά των ομοφυλόφιλων.

Στη συνέχεια, είχε προχωρήσει σε έναν ανεκδιήγητο παραλληλισμό μεταξύ της λύπης για τα παιδιά-θύματα του Κύπριου serial killer και τον αριθμό των εκτρώσεων στην Κύπρο.

Οι δηλώσεις του αυτές – και κυρίως το ομοφοβικό του παραλήρημα – είχαν προκαλέσει πλήθος αρνητικών και ειρωνικών αντιδράσεων τόσο στην Ελλάδα και την Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό με τον Μητροπολίτη Μόρφου να διασύρεται διεθνώς.

Άμεση ήταν η ανταπόκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας: με παρέμβαση του Κώστα Γαβριηλίδη, συμβούλου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για Πολυπολιτισμικότητα, Αποδοχή και Σεβασμό στη Διαφορετικότητα ξεκίνησε έρευνα για τυχόν ρατσιστικά αδικήματα με βάση τη νομοθεσία που αφορά την υποκίνηση βίας ή μίσους λόγω γενετήσιου προσανατολισμού και φύλου και τη νομοθεσία που αφορά την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

Ο ίδιος ο Μόρφου Νεόφυτος, με σημερινή ανακοίνωση που αφορούσε στη γιορτή της Παναγίας, δεν θέλησε να σχολιάσει ούτε την αστυνομική έρευνα εις βάρος του ούτε τον σάλο που προκλήθηκε από τις δηλώσεις του. Η ανακοίνωση αναφέρει χαρακτηριστικά για αυτό το θέμα: «Όσον αφορά μια άλλη πυρκαγιά, περί σαρκός, Αγίου Πνεύματος και πονηρών πνευμάτων, την οποία κάποιοι άναψαν για μας, δεν θα προβούμε σε οιονδήποτε σχολιασμό, σεβόμενοι πλήρως σχετική αστυνομική έρευνα που διεξάγεται».

Αυτούσια η ανακοίνωση του Μητροπολίτη:

«Ὁλοκληρώθηκαν μὲ τὴ βοήθεια καὶ τὴ χάρη τοῦ Θεοῦ οἱ νηστεῖες καὶ οἱ παρακλήσεις πρὸς τὴν Ὑπεραγία Θεοτόκο. Ἂς κρατήσουμε ὅμως τὸ βλέμμα μας στραμμένο στὴ χάρη της. Ἂς συνεχίσουμε, ὅσοι θέλουν καὶ μποροῦν, νὰ ζητοῦμε τὶς σωστικὲς πρεσβεῖες της γιὰ τὰ δεινὰ ποὺ παραμονεύουν, γιὰ κατάπαυση τῶν πυρκαγιῶν, γιὰ ἀποτροπὴ τῶν σεισμῶν, γιὰ ἀπελευθέρωση καὶ τῆς θάλασσας τῆς Κύπρου.

Ἐκεῖνα ποὺ νομίζαμε ὅτι εἶναι μακράν, εἶναι πιὰ κοντά. Οἱ προφητικοὶ λόγοι τῶν σύγχρονων ἁγίων, μᾶς δείχνουν ὅτι ὁ δρόμος της ἀποσοβήσεως τῶν κακῶν, ἀλλὰ καὶ ἐλαττώσεως τοῦ κακοῦ στὸν κόσμο, περνᾶ μέσα ἀπὸ τὴν προσωπική μας μετάνοια.

Ὅσον ἀφορᾶ μιὰ ἄλλη πυρκαγιά, περὶ σαρκός, Ἁγίου Πνεύματος καὶ πονηρῶν πνευμάτων, τὴν ὁποία κάποιοι ἄναψαν γιὰ μᾶς, δὲν θὰ προβοῦμε σὲ οἱονδήποτε σχολιασμό, σεβόμενοι πλήρως σχετικὴ ἀστυνομικὴ ἔρευνα ποὺ διεξάγεται.

Ἡ Παναγία βοήθειά μας!

Μετ’ εὐχῶν πρὸς Κύριον,

Ὁ Μητροπολίτης

† Ὁ Μόρφου Νεόφυτος

Ἐν τῇ Ἱερᾷ Μητροπόλει Μόρφου,

τῇ 17ῃ Αὐγούστου 2019».