Η λύση της ενοικίασης ενός ΙΧ στο νησί μπορεί να σας βγάζει από τη δύσκολη θέση, όμως, απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Στην ελληνική αγορά δραστηριοποιούνται εκατοντάδες εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτου, με τον συνολικό στόλο των ενοικιαζόμενων οχημάτων να ξεπερνάει πανελλαδικώς τις 60.000 αυτοκίνητα. Οι τουρίστες αλλά και οι υποψήφιοι μισθωτές ενός ενοικιαζόμενου ΙΧ θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τόσο με τις εταιρείες ενοικίασης οχημάτων όσο και με τις διαδικασίες. Στην χώρα μας υπάρχουν περισσότεροι από 2.300 σταθμοί ενοικίασης οχημάτων, που μισθώνουν οχήματα στα νησιά και την ηπειρωτική χώρα.

Οπως αναφέρουν τα μέλη του ΣΤΕΕΑ, τόσο οι παλαιοί και πιο έμπειροι μισθωτές όσο και οι νέοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τιμολόγηση του αυτοκινήτου, τους όρους της ασφάλισης και την κατάσταση του αυτοκινήτου.

Mαϊμού εταιρείες ενοικιάσεων μέσω ιντερνετ

Μπορεί το διαδίκτυο να αποτελεί μια εύκολη και γρήγορη λύση για την ενοικίαση ενός αυτοκινήτου, όμως ο ΣΤΕΕΑ συμβουλεύει τους υποψήφιους μισθωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, αφού τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί τα κρούσματα «μαϊμού» εταιρειών που ενοικιάζουν αυτοκίνητα – «φαντάσματα», τα οποία δεν υφίστανται. «Οι υποψήφιοι μισθωτές θα πρέπει να είναι υποψιασμένοι και πολλοί προσεκτικοί όταν ενοικιάζουν κάποιο αυτοκίνητο, μικρό ή μεγάλο, από το διαδίκτυο. Έχουμε αρκετές καταγγελίες τουριστών οι οποίοι νοίκιασαν ένα ΙΧ από το διαδίκτυο, κατέβαλαν τα χρήματα, αλλά, όταν έφθασαν στο σημείο παράδοσης του ενοικιαζόμενου οχήματος, δεν εμφανίστηκε ούτε ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, ούτε το αυτοκίνητο. Πρόκειται για ένα μικρό ποσοστό «μαϊμούδων» εταιρειών που με επιτήδειο τρόπο εξαπατούν τους τουρίστες μέσω του διαδικτύου» αναφέρουν στελέχη εταιρειών.

 Γηρασμένα rent a car

Ο στόλος των ενοικιαζόμενων οχημάτων φαίνεται να γερνάει επικίνδυνα, εις βάρος της οδικής ασφάλειας. Ο στόλος γηρασμένων  ενοικιαζόμενων, δημιουργεί και αρνητικό αντίκτυπο στους τουρίστες, οι οποίοι πολλές φορές νοικιάζουν στα νησιά μας αυτοκίνητα που δεν πληρούν τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές ασφαλείας ενώ αρκετά από αυτά είναι και κακοσυντηρημένα.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

 ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Προσφορές σε τιμές, ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα και περιοχές με βάση την χρονική περίοδο παρέχουν εκατοντάδες επιχειρήσεις μέσω του διαδικτύου. Οι ειδικοί συνιστούν να τσεκάρετε και τηλεφωνικά την τιμή, τον χρόνο κράτησης και τις λεπτομέρειες που αφορούν το αυτοκίνητο μίσθωσης που σας ενδιαφέρει. Αρκετές εταιρείες διατηρούν παλαιούς τιμοκαταλόγους, και αυτό ίσως να προκαλέσει δυσάρεστες εκπλήξεις.

ΑΚΥΡΩΣΗ ΚΡΑΤΗΣΗΣ

 Πριν την κράτηση επιβεβαιώστε αν έχετε δικαίωμα – και πόσες ημέρες πριν – να πραγματοποιήστε ακύρωση της κράτησης χωρίς χρέωση. Είναι μάλιστα υποχρεωμένη, σύμφωνα με το ΣΤΕΕΑ να ενημερώνει σχετικά τον πελάτη την στιγμή της κράτησης για το συγκεκριμένο θέμα.

 ΜΙΚΤΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα θα πρέπει να συνοδεύονται από μικτή ασφάλεια.  Σε αντίθετη περίπτωση ο υποψήφιος μισθωτής δεν θα πρέπει να παραλαμβάνει το αυτοκίνητο χωρίς τα γνώριμα έγγραφα, την άδεια κυκλοφορίας, την ασφάλεια και τα τέλη κυκλοφορίας. Η μικτή ασφάλεια έχει τα ψιλά γράμματα που πρέπει να γνωρίζουμε. Πολύ σημαντικό, ότι οι περισσότερες εταιρείες ορίζουν ένα χρηματικό ποσό απαλλαγής – πχ έως 500-600 ευρώ – ανάλογα με την εταιρεία, όπου το αυτοκίνητο δεν καλύπτεται για ζημιές που μπορεί να προκύψουν, όπως σε ένα μικρό τρακάρισμα, και επιβαρύνουν τον οδηγό για το ποσό που έχουν ορίσει με το συμφωνητικό. Όμως και σε αυτή την περίπτωση, ο μισθωτής του ενοικιαζόμενου μπορεί να προβεί σε απομείωση του ποσού απαλλαγής με μια έξτρα ασφαλιστική κάλυψη.

 ΚΑΥΣΙΜΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΣΤΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ

Δείτε αν η τιμή που σας δίνουν, έχει περιορισμό στα χιλιόμετρα. Επίσης, κάνετε συμφωνία για τον χρόνο παράδοσης αλλά και τον τόπο. Αν αργήσετε πολύ ίσως να σας χρεώσουν επιπλέον ηµέρα. Καταγράψετε πιθανές ζημιές στο αυτοκίνητο μαζί με ένα υπεύθυνο της εταιρείας Προσοχή στην συμφωνία με τα καύσιμα.  Πολλές εταιρείες ζητούν να επιστρέψετε το αυτοκίνητο µε την ίδια ποσότητα καυσίµου που το παραλάβατε.