Δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι διαδηλώνουν τις τελευταίες μέρες στα προάστια της μικρής πόλης Κιραζλί της επαρχίας του Τσανάκαλε, ενάντια στη λειτουργία ορυχείων χρυσού και την εξόρυξη του πολύτιμου μεταλλεύματος με τη χρήση κυανιούχων αλάτων, στην περιοχή του όρους Ιδη απέναντι από τη βόρεια Λέσβο.

Καναδέζικη εταιρεία

Η εξόρυξη γίνεται από την εταιρεία Dogu Biga Mining, θυγατρική στην Τουρκία της Alamos Gold Inc με έδρα το Καναδά.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι ακτιβιστές, που έχουν κατασκηνώσει στο δάσος και πραγματοποιούν πορείες προς τα πεδία εξόρυξης των χρυσωρυχείων, ήδη έχουν κοπεί 195.000 δέντρα αντί των 46.000 που προβλέπονταν από τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Τονίζουν επίσης ότι η χρήση κυανιούχων αλάτων θα έχει καταστροφικές περιβαλλοντικές συνέπειες καθώς η ανασκευασθείσα λίμνη κυανίου βρίσκεται πάνω στο σεισμικό ρήγμα της περιοχής το οποίο παρουσιάζει συχνές διεργασίες και δίπλα σε φράγμα νερού, υποθηκεύοντας το περιβαλλοντικό μέλλον της περιοχής για τα επόμενα χρόνια.

Πάνω από 5.000 άτομα

Στην πορεία της Δευτέρας συμμετείχαν πάνω από 5.000 άτομα με περιβαλλοντικά και αντικυβερνητικά συνθήματα. «Μπορούμε να κάνουμε χωρίς τον χρυσό, δεν μπορούμε να κάνουμε χωρίς τα βουνά Καζ (την Ιδη, όπως αναφέρεται στην Ιλιάδα του Ομήρου)» έγραφαν σε πλακάτ.

«Το ορυχείο θα βλάψει την οικολογική ισορροπία της δασικής περιοχής στο όρος Ιδη, το οποίο παράγει τεράστιες ποσότητες οξυγόνου και φιλοξενεί μεγάλη ποικιλία χλωρίδας και πανίδας που πρέπει να διασωθούν» δήλωσε στα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης ο Ρεμπιγιές Ουνουβάρ, αντιδήμαρχος του Τσανάκαλε, ο οποίος συμμετείχε στη διαδήλωση καλώντας σε συστράτευση όλους τους φορείς της περιοχής.

Οπως σημειώνεται stonisi.gr, οι διαδηλώσεις πραγματοποιούνται και από οργανώσεις που συμμετείχαν το 2013 σε διαμαρτυρίες για την κατεδάφιση του πάρκου Γκεζί της Κωνσταντινούπολης, οι οποίες εξελίχθηκαν σε εθνική αντικυβερνητική αναταραχή που κατεστάλη βίαια με εκατοντάδες συλλήψεις.

Ο αντίλογος: Θα βοηθήσει την οικονομία

Από την άλλη, οι υποστηρικτές του κόμματος ΑΚΡ του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν απαντούν στους διαδηλωτές, υποστηρίζοντας ότι μεγάλα έργα υποδομής, συμπεριλαμβανομένου του νέου αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης και της τρίτης γέφυρας στα στενά του Βοσπόρου, υποστηρίζουν την οικονομία της χώρας.

Η εκμετάλλευση των ορυχείων χρυσού είναι απαραίτητη ώστε να μειώσει η Τουρκία την εξάρτησή της από τις εισαγωγές, χρησιμοποιώντας τους δικούς της φυσικούς πόρους, και βοηθώντας να μειώσει το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.