Το καλοκαίρι είναι συνυφασμένο με την ξεγνοιασιά και το παιχνίδι για τα παιδιά. Κι έτσι πρέπει να συμβαίνει. Ωστόσο, καθώς η… γνώση δεν κάνει διακοπές, μπορείτε ακόμη και στον καλοκαιρινό προορισμό σας για ξεκούραση, να συνδυάσετε μάθηση και διασκέδαση, βοηθώντας το παιδί σας να φρεσκάρει ότι έμαθε τη σχολική χρονιά που πέρασε, να προετοιμαστεί (γιατί όχι;) για εκείνη που έρχεται, αλλά και να ανοίξει τους ορίζοντές του όσον αφορά στον κόσμο που το περιβάλλει.  Τι μπορείτε να κάνετε;

Για αρχή φροντίστε να μην χάσει την επαφή με την ανάγνωση δημιουργώντας ευκαιρίες για διάβασμα. Το εξωσχολικό βιβλίο έχει θέση στη βαλίτσα των διακοπών σας και τεράστια επιρροή στη γνωστική ανάπτυξη του βλασταριού σας. Απλά φροντίστε να το ανοίγει καθημερινά έστω και για δέκα με δεκαπέντε λεπτά.

Ενισχύστε τον γραπτό λόγο του παιδιού… παίζοντας. Παίξτε παιχνίδια με γράμματα και λέξεις, όπως σκραμπλ, αλλά και ζώο φυτό, πόλη, πράγμα ή  την κλασική κρεμάλα ή  οργανώστε διαγωνισμό παραμυθιού και εικονογράφησης γράφοντας ο καθένας από την παρέα μια πρόταση από το παραμύθι του στο χαρτί, που θα συνεχίσει ο επόμενος κ.ο.κ. Επίσης παίξτε επιτραπέζια παιχνίδια που ακονίζουν το μυαλό και το λεξιλόγιο των παιδιών.

Ενθαρρύνετε τη συμμετοχή του στην οργάνωση του ταξιδιού ή της εκδρομής, δημιουργώντας προβλήματα για τον υπολογισμό των αποστάσεων, της ώρας και του κόστους, δίνοντας έμφαση στην επανάληψη της προπαίδειας, της πρόσθεσης ή της αφαίρεσης. Σε ανύποπτο χρόνο κάντε ερωτήσεις μαθηματικών πράξεων έτσι ώστε τα παιδί να μη χάσει την επαφή με το μάθημα!

Στον προορισμό των καλοκαιρινών διακοπών σας επισκεφθείτε μαζί με το παιδί τα μουσεία που υπάρχουν, ανεξάρτητα από το περιεχόμενο. Πέρα από πράγματα που μπορούν να μάθουν και τις εικόνες που θα δουν τα παιδιά, θα βρείτε έντυπο υλικό ή βιβλία για να μελετήσετε. Αναζητήστε επίσης εκπαιδευτικά παιδικά προγράμματα που μπορεί να τρέχουν και που ίσως θα μπορούσε να παρακολουθήσει.

Είτε βρίσκεστε κοντά στο βουνό είτε κοντά στη θάλασσα εξερευνήστε τη φύση και αναζητείστε αφορμές για να συζητήσετε για τη θάλασσα, τα καιρικά φαινόμενα, τις πέτρες, τα φυτά, τα ζώα και το περιβάλλον.

Τα βράδια του καλοκαιριού απολαύστε το έναστρο θέαμα και μιλήστε με το παιδί για τα αστέρια, τον κύκλο που κάνει το φεγγάρι μέχρι να γεμίσει, και αναζητήστε τους πιο γνωστούς αστερισμούς.

Βοηθείστε τα παιδιά να αρχίσουν μία συλλογή από πετραδάκια ή κοχύλια ή φωτογραφίες ή αναμνηστικά διακοπών κ.ο.κ.

Είμαστε σίγουροι ότι εσείς θα έχετε πολύ περισσότερες ιδέες για να διατηρήσει το παιδί σας την επαφή με τη γνώση του κόσμου που το περιβάλλει κατακαλόκαιρο. Ετσι ή αλλιώς φροντίστε να απολαύσετε τον χρόνο που θα μοιραστείτε  με το παιδί σας, παίζοντας και συζητώντας, τροφοδοτώντας το με εικόνες κι αναμνήσεις!