Η λέξη saudade είναι η πιο δύσκολη να μεταφραστεί από τα Πορτογαλικά. Αντικατοπτρίζει την ψυχή του πορτογαλικού λαού. Αποτελεί ένα μείγμα προσμονής, γλυκιάς θλίψης, νοσταλγίας, πόνου και αγάπης. Για να την κατανοήσει κανείς, πρέπει να την νοιώσει. Και για να την νοιώσει πρέπει να βρεθεί στην Πορτογαλία. Αν δεν έχετε αποφασίσει τον φετινό προορισμό για τις διακοπές σας, σας προτείνουμε να ταξιδέψτε στην πιο… συναισθηματική χώρα της Ευρώπης. Και αν είστε κάτοχος κάρτας Diners Club θα την ανακαλύψετε με ξεχωριστά προνόμια και θα κερδίσετε διπλάσιους Bonus πόντους .

Πρώτη στάση Λισαβόνα

Η πτήση από την Αθήνα για τη Λισαβόνα, στο Humberto Delgado Lisbon Airport διαρκεί περίπου 4,5 ώρες. Είναι ευκαιρία να εκμεταλλευτείτε το γεγονός ότι ανήκετε στο Diners Club, καθώς αυτό το club διεθνούς κύρους προσφέρει πρόσβαση σε ειδικά διαμορφωμένους exclusive χώρους προκειμένου να απολαύσετε μία ξεκούραστη πτήση. Για την ακρίβεια, μπορείτε να απολαύσετε τα καλύτερα Airport Lounges  στα αεροπορικά σας ταξίδια, σε περισσότερα από 800 σημεία σε ολόκληρο τον κόσμο, κάνοντας την παραμονή σας στο αεροδρόμιο πολύ πιο ευχάριστη.

Ανοίξτε το κινητό σας, συνδεθείτε με το wifi για να ακούσετε την αγαπημένη σας μουσική και παράλληλα «ξεφυλλίστε» τον οδηγό της πόλης, μέσω της ειδικής εφαρμογής Diners Club Travel Tools. Περιλαμβάνει όλα τα αξιοθέατα, τα εστιατόρια όπου θα γευτείτε τις τοπικές σπεσιαλιτέ, καθώς επίσης τα καταστήματα που αξίζει να επισκεφθείτε για να κάνετε τα ψώνια σας. Το σίγουρο είναι ότι η Λισαβόνα θα σας γοητεύσει.

Κάποιοι την αποκαλούν «Πριγκίπισσα του Ωκεανού». Ίσως επειδή την αγκαλιάζει ο Ατλαντικός, ενώ εκείνη στέκεται ρομαντική και αγέρωχη στην άκρη της ιβηρικής χερσονήσου και της ευρωπαϊκής ηπείρου. Ή ίσως επειδή είναι η πρωτεύουσα μιας χώρας που κάποτε υπήρξε ναυτική αυτοκρατορία, με τους εξερευνητές της να κατακτούν την Βραζιλία και να ταξιδεύουν μέχρι την Κίνα…

Η Λισαβόνα γοητεύει με τα χρώματά της, την μπαρόκ αρχιτεκτονική της, τα ξύλινα τραμ και τις γραφικές πλατείες της, τη μελαγχολική μουσική Φάδο. Αυτή η παραδοσιακή μουσική που δημιουργήθηκε πριν από πολλές δεκαετίες για να περιγράψει την ιστορία μιας χώρας που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη θάλασσα, αλλά παράλληλα τον πόνο ενός λαού που πέρασε δύσκολα και φτωχικά κάτω από πολλούς κατακτητές στη διάρκεια των αιώνων.

Το ιστορικό κέντρο της Λισαβόνας βρίσκεται κτισμένο επάνω σε επτά λόφους και στις εκβολές του ποταμού Τάγου. Η παλαιά πόλη, Αλφάμα, είναι γεμάτη στενά ανηφορικά, ελικοειδή πλακόστρωτα στενά δρομάκια και τα κτίριά της είναι επενδυμένα με τα χαρακτηριστικά azulejos, μοναδικά πλακάκια με έθνικ σχέδια. Στην κορυφή του λόφου πάνω από την Αλφάμα, δεσπόζει το Κάστρο της πόλης -το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου- εντός των τειχών του οποίου εξακολουθούν να υπάρχουν κάτοικοι.

Στη δυτική πλευρά της κυρίως πόλης το μεγαλύτερο μέρος καταλαμβάνει το δασικό πάρκο Monsanto, ένα από τα μεγαλύτερα αστικά πάρκα στην Ευρώπη. Η Belem, το λιμάνι της Λισαβόνας στην άκρη της πόλης, το όνομα του οποίου σημαίνει «Βηθλεέμ», αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Το εμπορικό τμήμα της πόλης, όπου θα κάνετε τα ψώνια σας, είναι η Σιδάδε Μπαΐξα, -δηλαδή η κάτω πόλη- που βρίσκεται μεταξύ του παλαιού τμήματος της πόλης Αλφάμα στα ανατολικά και της Μπάιρου Άλτου και Εστρέλα, δηλαδή της άνω πόλης στα δυτικά. Στην Μπαΐξα θα βρείτε τις πιο γνωστές φίρμες, αλλά και εναλλακτικά μαγαζιά. Χρησιμοποιείστε την εφαρμογή  Diners Club Travel Tools που έχετε κατεβάσει στο κινητό για να εντοπίσετε τα καταστήματα και τις επιχειρήσεις που προσφέρουν εκπτώσεις και προνόμια στα μέλη του Diners Club.

Μερικούς δρόμους πιο κάτω, στο Chiado θα βρεθείτε ανάμεσα σε θεατρικές σκηνές και ακριβά εστιατόρια. Δοκιμάστε ζουμερό κοτόπουλο Piri Piri, πεντανόστιμο χοιρινό με λάχανο, φρέσκες γαρίδες, ή πεσκανδρίτσα με ρύζι και ολοκληρώστε το γεύμα σας με το τοπικό γλυκό Pastel de Nata που γευστικά μοιάζει με την δική μας μπουγάτσα. Στη συνέχεια, απολαύστε τον καφέ σας στο θρυλικό Café Brasileira, με το άγαλμα του Πεσόα δίπλα από τα τραπεζάκια του, όπου σύχναζε και ο ίδιος ο ποιητής.

Επόμενος σταθμός: Πόρτο

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη και λιμάνι της Πορτογαλίας είναι το Πόρτο. Βρίσκεται στις εκβολές του ποταμού Douro, στα βόρεια της χώρας και είναι ένα από τα παλαιότερα Ευρωπαϊκά κέντρα, ενταγμένο στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1996. Είναι διάσημη για το κρασί Βίνιο ντο Πόρτο που εξάγεται σε δεκάδες χώρες ανά τον κόσμο.

Αφού προσγειωθείτε στο αεροδρόμιο Francisco Sa Carneiro, θα κατευθυνθείτε στο Gais de Gaia, το πιο γραφικό σημείο του Πόρτο. Θα βγάλετε φωτογραφίες δίπλα στο ποτάμι, με φόντο τις πορτοκαλί σκεπές των κτιρίων. Περάστε τη γέφυρα Dom Luis για να βρεθείτε στον γαστριμαργικό παράδεισο. Δεκάδες  εστιατόρια δίπλα στο ποτάμι σας περιμένουν για να δοκιμάσετε ψητές σαρδέλες και μπακαλιάρο μαγειρεμένο με εκατό διαφορετικούς τρόπους!

Μπορείτε να περιηγηθείτε στους μεσαιωνικούς στενούς δρόμους της Cais da Rebeira που καταλήγουν σε μια παραθαλάσσια πλατεία με παλιά σπίτια γεμάτα χρώμα, μπροστά από τα οποία περνούν παραδοσιακές βαρκούλες. Ή να ψωνίσετε στο εμπορικό κέντρο El Corte Ingles. Αν θέλετε να χαλαρώστε, δεν υπάρχει πιο μοναδικό σημείο από τον πράσινο πνεύμονα της πόλης Parque da Cidade.

Το Πόρτο στολίζουν, επίσης, το επιβλητικό αλλά μοντέρνο κτίριο του Μεγάρου Μουσικής Casa de Musica, η γοτθική εκκλησία Sao Francisco του 14ου αιώνα και ο καθεδρικός ναός της πόλης που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα, καθώς και ένα από τα πιο σημαντικά εθνικά μουσεία της Πορτογαλίας Soares dos Reis.

Αφού είστε στο Πόρτο δεν μπορεί παρά να μυηθείτε στην αυθεντική γεύση του τοπικού κρασιού που παράγεται αποκλειστικά στην κοιλάδα του ποταμού Douro και φυλάσσεται στα κελάρια της  Vila Nova de Gaia. Εναλλακτικά, δοκιμάστε μια αυθεντική δροσιστική καϊπιρίνια!

Στη διάρκεια του ταξιδιού σας θυμηθείτε ότι Διπλάσιοι Bonus Πόντοι είναι στη διάθεσή σας για τις αγορές σας, καθώς και ότι δεκάδες καταστήματα και επιχειρήσεις προσφέρουν εκπτώσεις και προνόμια στα μέλη του Diners Club.

Premium υπηρεσίες

Τα προνόμια της Diners Club δεν αφορούν μόνο τις εμπειρίες σας σε premium ταξιδιωτικούς προορισμούς, αλλά και στην καθημερινότητά σας. Έτσι, η Diners Club σάς προσφέρει χωρίς επιπλέον χρεώσεις τις προνομιακές υπηρεσίες: Προστασία Αγορών και Νομική Προστασία. Συγκεκριμένα, η Προστασία Αγορών αφορά στις αγορές που κάνετε από την Ελλάδα με χρέωση της κάρτας.  Οι αγορές σας προστατεύονται για χρονικό διάστημα 6 μηνών από κλοπή ή καταστροφή υπό ειδικές συνθήκες. Συγκεκριμένα, οι αγορές σας αξίας έως 1.000 ευρώ προστατεύονται από απώλεια λόγω ληστείας ή μετά από διάρρηξη του χώρου στον οποίο βρισκόταν το αντικείμενο, από πυρκαγιά ή ζημιά από εξωτερικά φυσικά φαινόμενα.

Η κάρτα Diners Club σας ανοίγει έναν κόσμο γεμάτο προνόμια. Χρησιμοποιήστε την και κερδίστε Bonus πόντους με διπλάσια αναλογία, άρα και διπλάσια επιβράβευση. Επιπλέον, με το πρόγραμμα Bonus σαν κάτοχοι των καρτών Diners Club έχετε τη δυνατότητα να συλλέγετε Bonus πόντους εύκολα και γρήγορα από ένα μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων και να τους εξαργυρώνετε σε πολλές κατηγορίες προϊόντων που καλύπτουν διαφορετικές καθημερινές ανάγκες.

Diners Club & Bonus, belong together!