Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Αττική μετά και τις δύο φωτιές που ξέσπασαν το μεσημέρι σε Μέγαρα και Μαρκόπουλο κινητοποιώντας ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης.

H Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είχε ενημερώσει από το Σάββατο για τον πολύ υψηλό κίνδυνο φωτιάς την Κυριακή σε Αττική και Εύβοια.

Μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής η Πυροσβεστική είχε να αντιμετωπίσει πέντε πυρκαγιές σε διαφορετικά σημεία της χώρας. Φωτιά στα Μέγαρα, φωτιά στο Μαρκόπουλο, φωτιά στη Λέσβο, φωτιά στα Ιωάννινα, ενώ αντίστοιχο σκηνικό από το μεσημέρι του Σαββάτου και στον Κιθαιρώνα, όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν ολονύκτια μάχη με τις φλόγες.

Η φωτιά στο Μαρκόπουλο ξέσπασε σε χόρτα και σκουπίδια πίσω από το δημοτικό γήπεδο και λόγω των ισχυρών ανέμων εξαπλώθηκε με μεγάλη ταχύτητα.

Αν και δεν απειλήθηκε κατοικημένη περιοχή, στις Αρχές σήμανε συναγερμός όταν ο αέρας έσπρωχνε τις φλόγες προς το αμαξοστάσιο του δήμου Μαρκοπούλου.

Δείτε άλλα Tweet του χρήστη Fanis Despotidis

Στο σημείο έσπευσε τόσο ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς όσο και ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ από αέρος επιχείρησε και το συντονιστικό ελικόπτερο της πυροσβεστικής.

Συνολικά στην περιοχή αναπτύχθηκαν 40 πυροσβέστες με 16 οχήματα, 2 ελικόπτερα, το συντονιστικό ελικόπτερο, μηχανοκίνητο ειδικό τμήμα πυροσβεστικών επιχειρήσεων, 1 ομάδα πεζοπόρο τμήμα και 10 εθελοντές με 4 οχήματα. Επίσης ρίψεις από αέρος πραγματοποίησε και Canadair.

Η φωτιά είναι σε ύφεση ωστόσο ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν στην περιοχή μέχρι να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο.

Εκκενώθηκε οικισμός στα Μέγαρα

Συναγερμός είχε σημάνει νωρίτερα και στα Μέγαρα, όταν ξέσπασε φωτιά σε οικοπεδικούς χώρους στον οικισμό Αγία Τριάδα.

Η κινητοποίηση της κρατικής μηχανής ήταν άμεση αφού οι φλόγες ήταν πολύ κοντά στα σπίτια.

Στο σημείο έσπευσε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας που συντόνισε τις προσπάθειες πυρόσβεσης ενώ για προληπτικούς λόγους απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι από την περιοχή.

Στην περιοχή επιχείρησαν 51 πυροσβέστες με 19 οχήματα, το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων, 1 ομάδα πεζοπόρο τμήμα και 2 ελικόπτερα.

Το γεγονός ότι η περιοχή είναι δίπλα στη θάλασσα βοήθησε ώστε τα ελικόπτερα να είναι αποτελεσματικά στην πυρόσβεση από αέρος.

Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ευτυχώς χωρίς να αναφερθούν ζημιές σε σπίτια.

Μεγάλη φωτιά στην Καστρίτσα Ιωαννίνων

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής μεταξύ Κατσικά και Καστρίτσας στο νομό Ιωαννίνων.

Όπως μεταδίδει το epiruspost «η φωτιά έχει πάρει διαστάσεις προς τον λόφο της Καστρίτσας, ενώ κατά διαστήματα πνέουν και ισχυροί άνεμοι. Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενώ ζητήθηκε ενίσχυση και από την υπόλοιπη Ήπειρο. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες έχουν κινηθεί ήδη οχήματα από τις υπηρεσίες Άρτας και Φιλιππιάδας. Ταυτόχρονα ζητήθηκε η συνδρομή εναέριων μέσων από την βάση του Ακτίου.

Βασικός στόχος της Πυροσβεστικής είναι να μην απειληθεί το Μοναστήρι της Καστρίτσας.

Σε ετοιμότητα βρίσκεται και η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου διαθέτοντας υδροφόρες που κινητοποιήθηκαν από νωρίς και αμέσως μετά την εκδήλωση της φωτιάς στην Κοσμηρά.

Ήδη δυνάμεις που είχαν αναπτυχθεί στο μέτωπο Κοσμηράς Ασβεστοχωρίου μεταφέρονται στην Καστρίτσα».

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στη Μυτιλήνη

Υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Μυτιλήνης η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίς το μεσημέρι στην περιοχή Νησέλια Παμφύλων, περίπου 15 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης της Μυτιλήνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, εκτιμάται ότι έχουν καεί περί τα 20 στρέμματα χαμηλής βλάστησης και ελαιώνα.

Στην περιοχή υπάρχουν διάσπαρτες κατοικίες, οι οποίες -σύμφωνα με την Πυροσβεστική- πάντως δεν απειλήθηκαν.

Μεταξύ Ασβεστοχωρίου και Κοσμηρά η φωτιά στα Ιωάννινα

Η πυρκαγιά στα Ιωάννινα είναι σε εξέλιξη σε περιοχή μεταξύ των οικισμών Ασβεστοχώρι και Κοσμηρά, ωστόσο οι φλόγες είναι μακριά από τα χωριά και δεν κινδυνεύουν σπίτια.

Για την κατάσβεσή της, έχουν κινητοποιηθεί 28 πυροσβέστες,10 οχήματα & 1 ομάδα πεζοπόρο τμήμα.

Σε ύφεση η πυρκαγιά στον Κιθαιρώνα

Σε ύφεση είναι και η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στον Κιθαιρώνα, σημαίνοντας συναγερμό στην Πυροσβεστική.

Όπως δήλωσε νωρίς το μεσημέρι αρμόδιος αξιωματικός του Π.Σ. στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πυρκαγιά δεν έχει ενεργό μέτωπο, ενώ καίει έλατα, πεύκα και πουρνάρια, μέσα σε μια χαράδρα, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος επέκτασής της σε αυτή τη φάση και καταβάλλεται προσπάθεια για την οριοθέτησή της, από τις ισχυρές δυνάμεις, που βρίσκονται στο σημείο.

Ωστόσο, οι πυροσβέστες αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω του ανάγλυφου του εδάφους, που όπως λένε έχει κλίση 70%- 80% και δεν επιτρέπει στα οχήματα να πλησιάσουν τις εστίες που είναι διάσπαρτες στην περιοχή, ενώ οι ισχυρές ριπές αέρα δυσχεραίνουν το έργο των εναέριων μέσων, καθιστώντας επικίνδυνο να κάνουν ρίψεις νερού από κοντινή απόσταση.

Έτσι το βάρος πέφτει στα πεζοπόρα τμήματα, τα οποία ενισχύθηκαν το πρωί, με εντολή του Αρχηγού του Π.Σ., αντιστράτηγου Βασίλη Ματθαιόπουλου, με ομάδες από τη Δυτική Ελλάδα, και τη Θεσσαλία.

Το έργο της κατάσβεσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, συντονίζει ο υπαρχηγός Επιχειρήσεων του Π.Σ., αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης και εκφράζεται αισιοδοξία ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα των προσπαθειών που καταβάλλονται.

Στην πυρκαγιά επιχειρούν συνολικά 205 πυροσβέστες, (εκ των οποίων 11 πεζοπόρες ομάδες), με 32 οχήματα, τέσσερις υδροφόρες των ΟΤΑ και τέσσερα χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και του Στρατού, ενώ από αέρος κάνουν ρίψεις όταν έχουν τη δυνατότητα, ένα αεροσκάφος και δύο ελικόπτερα.

Για τα αίτια της πυρκαγιάς θα γίνει έρευνα αφού τεθεί υπό έλεγχο, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιοι ανακριτικοί υπάλληλοι, ερευνούν σοβαρά την εκδοχή κάποιου ατυχήματος.