«Κανείς δεν μπορεί να αντέξει ένα ατύχημα στην περιοχή». Η δήλωση του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, δεν έχει έναν αποδέκτη. Είναι ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία, αλλά και μία υπόμνηση στην Ελλάδα, για το τι μέλλει γενέσθαι στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, σε μία περίοδο που οι δύο ΝΑΤΟϊκοί σύμμαχοι, περνούν μία ακόμα κρίση στην ιστορία τους.

Το μήνυμα Πάιατ – επανάληψη των θέσεων της Ουάσιγκτον – αν συνδυαστεί με την επαμφοτερίζουσα στάση του Τραμπ, ο οποίος επιχειρεί με κάθε τρόπο να αποφύγει τις κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία, κάνοντας λόγο τη μία στιγμή για μη επιβολή μέτρων και την επόμενη για μέτρα υπό εξέταση, αλλά και για μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, με αιχμή την απόκτηση των ρωσικών S-400 από την Άγκυρα, συμπληρώνει την εικόνα του πολέμου ισορροπιών που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή.

Το παιχνίδι των ΗΠΑ στην περιοχή μόνο ξεκάθαρο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί και ανοίγει ακόμα περισσότερο την όρεξη της Αγκυρας για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο με Αθήνα και Λευκωσία σε μία ισορροπία τρόμου.

Ενας πόλεμος εντυπώσεων που μπορεί να αναδείξει νέες συμμαχίες, ή να αποδείξει ότι οι παλιοί «φίλοι» δεν χωρίζουν τόσο εύκολα, ιδιαίτερα εάν τους δένουν ισχυρά συμφέροντα.

Να σημειωθεί ότι τουρκικές πηγές τονίζουν ότι το Αιγαίο πρέπει να πάψει να αποτελεί πρόβλημα, ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, ωστόσο πρέπει πρώτα να αποφασίσουμε σε «τι διαφωνούμε». Υποστηρίζουν δε ότι στη συζήτηση για την υφαλοκρηπίδα και τα δικαιώματα στην περιοχή θα πρέπει να έχουν λόγο «όλοι οι εμπλεκόμενοι», με το παζάρι να ξεκινά φυσικά από τις θέσεις της Τουρκίας

– Τι υποστηρίζει η Άγκυρα για την απόκτηση των S-400;

– Τι έχει αλλάξει σε σχέση με τις προηγούμενες κρίσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις για το Αιγαίο;

-Ποιος ο ρόλος ΗΠΑ, ΕΕ και πώς εμπλέκεται η λύση του Κυπριακού;

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ του Σαββατοκύριακου

Ισορροπία του φόβου στο Αιγαίο