Τις δραματικές στιγμές που εκτυλίχθηκαν την 23η Ιουλίου του 2018 στο Μάτι, διηγήθηκε μέσα από την εκπομπή Citizen One o δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου, Ευάγγελος Μπουρνούς, λίγες ώρες πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από τη μαύρη επέτειο της φονικής πυρκαγιάς που σκόρπισε το θάνατο σε 102 ανθρώπους.

Ο κ. Μπουρνούς εξιστόρησε τα γεγονότα από το μεσημέρι της «μαύρης Δευτέρας» όταν και ξεκίνησε η πυρκαγιά, η οποία οδήγησε σε πρωτοφανής τραγωδία για τη χώρα μας. Αναφορικά με το πώς η φωτιά έφτασε να αποβεί μοιραία για τόσους συνανθρώπους μας υπογράμμισε πως «σταμάτησαν πολλά γρανάζια της κρατικής μηχανής, γι’ αυτό επήλθε η καταστροφή».

Εξηγώντας, διευκρίνισε πως «πρώτο λάθος ήταν που δεν εισηγήθηκε κάποιος από την πυροσβεστική την εκκένωση. Δεύτερο λάθος, ήταν που η αστυνομία που δεν χειρίστηκε καλά την κίνηση στη λεωφόρο Μαραθώνος. Τρίτον, υπήρχε η φωτιά στην Κινέτα, η οποία είχε αποσύρει δυνάμεις από την περιοχή. Τέταρτον οι ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες που εμπόδισαν τα εναέρια μέσα. Τέλος, το πέμπτο ήταν η ανεπάρκεια του επιχειρησιακού υπευθύνου, δηλαδή ο ανθρώπινος παράγοντας». Μάλιστα, χαρακτήρισε την πυρκαγιά ως «κόλαση του Δάντη».

Ερωτηθείς για το ρόλο και τις ευθύνες τις Περιφέρειας απάντησε πως «σύμφωνα με τη νομοθεσία, όταν η φωτιά εκτείνεται σε περισσότερους από έναν δήμους, οπότε και ξεφεύγει από τα διοικητικά όρια ενός δημάρχου να επικοινωνήσει με την πυροσβεστική, ο επιχειρησιακός υπεύθυνος επικοινωνεί με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και την Περιφέρεια, κάνει την εισήγησή του και είτε ζητάει δυνάμεις επιπλέον, είτε δίνει συμβουλή για εκκένωση και αποφασίζουν αυτά τα όργανα και εκτελούν τη διαδικασία».«Σύμφωνα με τις καταθέσεις» συνέχισε ο κ. Μπουρνούς «αυτή η εισήγηση δεν δόθηκε ποτέ. Δεν μπορεί ένας περιφερειάρχης που βρίσκεται στην Αθήνα να βγάλει μια απόφαση για μια ένα μέτωπο 5 χιλιομέτρων που βρίσκεται δεκάδες χιλιόμετρα μακριά».

Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Μπουρνούς, ενώ είναι αλήθεια ότι υπάρχουν πολεοδομικά ζητήματα στο Μάτι, δεν είναι αυτός ο λόγος που οδήγησε στον εγκλωβισμό τόσων ανθρώπων. «Δύο πράγματα συντέλεσαν στον εγκλωβισμό των ανθρώπων» διευκρίνισε και εξήγησε πως «στο παραλιακό μέτωπο υπήρχαν παρκαρισμένα οχήματα σε δρόμους που δεν είχαν ικανό πλάτος και δεύτερον ότι η αστυνομία θέλοντας να κρατήσει ανοιχτή τη Μαραθώνος για τα πυροσβεστικά οχήματα, προσπαθούσε να σταματήσει τους ανθρώπους. Έτσι, είτε τους έστελνε εκείνη, είτε με δική τους πρωτοβουλία, δεν έχει ακόμα αποδειχτεί, εκείνοι προσπαθούσαν να παρακάμψουν από το παραλιακό μέτωπο. Σε ένα δίκτυο μη επαρκές, εισχώρησαν και άνθρωποι που πηγαίναν αλλού». Κατέληξε, μάλιστα στο συμπέρασμα πως «δεν υπάρχει στην πολιτική προστασία της χώρας μας ένας ελεγκτικός μηχανισμός που θα ελέγχει αν δεν κάνει κάποιος καλά τη δουλειά του».

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση σήμερα, ένα χρόνο μετά την τραγωδία τόνισε πως «έχει γίνει πάρα πολύ μεγάλο έργο, ωστόσο ταυτόχρονα είμαστε πάρα πολύ μακριά από αυτό που θέλει ο κόσμος. Και αυτό που θέλουν είναι να γυρίσουν στα σπίτια τους». Σε αυτό το πλαίσιο, ξεκαθάρισε ότι «σε τέτοιου είδους καταστροφές χρειάζεται 3-4 χρόνια για ανάπλαση των κατοικιών που καταστράφηκαν».

Πηγή: onetv.gr