Πιστεύατε ότι οι καλοκαιρινές διακοπές λόγω της αυξημένης σωματικής δραστηριότητας του παιδιού σας θα το βοηθούσαν να διατηρήσει σταθερό το σωματικό του βάρος. Όμως το δεκαήμερο που λείψατε εκείνος έβαλε κι άλλα κιλά και προβληματίζεστε για το πώς θα πορευτείτε, δεδομένου, ότι πλέον ανήκει στην κατηγορία των υπέρβαρων παιδιών, που υπολογίζετε ότι είναι τουλάχιστον 4 στα 10;

Υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το παιδί σας να χάσει τα περιττά κιλά και κυρίως να μάθει ότι η υγιεινή διατροφή είναι τρόπος ζωής, που θα το βοηθήσει μεγαλώνοντας να έχει φυσιολογικό σωματικό βάρος, να είναι σε καλύτερη φόρμα, πιο υγιές, και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Για αρχή φροντίστε να υιοθετήσετε υγιεινές διατροφικές συνήθειες για όλη την οικογένεια, δίνοντας εσείς το παράδειγμα. Βλέποντάς σας ότι δεν τρώτε ακατάσχετα ή κατά βάση ανθυγιεινά, θα επηρεαστεί κι εκείνο. Ενθαρρύνεται το παιδί σας να είναι ενεργό και να τρώει υγιεινά, μαθαίνοντάς του ότι η σωστή διατροφή, που χαρακτηρίζεται από το μέτρο και την ποικιλία, χωρίς απαγορεύσεις τροφίμων, και αυξημένη σωματική δραστηριότητα, προσφέρει ευεξία, δεν είναι δίαιτα ή στέρηση αλλά τρόπος ζωής για καλή υγεία και ευεξία.

Παράλληλα κινητοποιήστε το όσον αφορά στην άθληση, γράφοντάς το π.χ. σε ένα άθλημα. Μοιραστείτε μαζί του μια αθλητική δραστηριότητα όπως το περπάτημα, το ποδήλατο ή το κολύμπι.

Αποφύγετε τις υπερμεγέθεις μερίδες φαγητού και συνοδέψτε το κύριο πιάτο με σαλάτα. Φροντίστε ώστε το παιδί να τρώει αργά, μασώντας καλά την τροφή, και σε συγκεκριμένες ώρες μέσα στην ημέρα.

Να αρχίζετε την ημέρα καταναλώνοντας αμφότεροι ένα υγιεινό πρωινό, που κινητοποιεί τον μεταβολισμό,  σας χορταίνει και σας κάνει να αποφεύγετε την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε θερμίδες στη συνέχεια. Μην ξεχνάτε τα σνακ και τις μερίδες φρούτων και λαχανικών, που  πρέπει να καταναλώνετε μέσα στην ημέρα.

Αποθαρρύνετε το παιδί σας να τρώει υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και ζάχαρη τροφές, όπως χάμπουργκερ, γλυκά, κέικ, μπισκότα και αναψυκτικά που  το φορτώνουν με θερμίδες παρέχοντάς του ελάχιστα θρεπτικά συστατικά.

Περιορίστε το χρόνο που το παιδί μένει σωματικά αδρανές, παίζοντας στον υπολογιστή, παρακολουθώντας τηλεόραση  κ.ο.κ.

Φροντίστε το παιδί ώστε να κοιμάται όσο χρειάζεται για να ξεκουράζεται, καθώς η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει και τη συμπεριφορά του στο φαγητό.

Ζητήστε να σας συνοδεύει  στα ψώνια σε σούπερ μάρκετ και λαϊκή, ώστε, να επιλέγετε μαζί το μενού της εβδομάδας, να μαγειρεύετε μαζί, εκπαιδεύοντας το έτσι και για την μετέπειτα διατροφή του.

Εάν το πρόβλημα επιμένει μπορείτε να απευθυνθείτε σε κάποιο ειδικό (γιατρό ή διατροφολόγο) ώστε να προβείτε σε μια πιο δομημένη διαχείριση του βάρους του παιδιού, με διαιτολόγιο, καταγραφή των συνηθειών διατροφής και σωματικής δραστηριότητας, και τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς του.