O οίκος Moody’s αναβάθμισε σήμερα σε θετική από σταθερή την προοπτική (outlook) για το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο Caa1 των καταθέσεων της Alpha Bank, της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας.

Οι μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις κινδύνου αντισυμβαλλομένου (CRA) της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας αναβαθμίστηκαν, επίσης, στο B1 (cr) από B2 (cr), ενώ επιβεβαιώθηκαν όλες οι άλλες αξιολογήσεις των τριών τραπεζών, περιλαμβανομένων των βασικών πιστωτικών αξιολογήσεων τους (BCA) στο Caa1.

Η σημερινή αλλαγή στην αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών «καθοδηγείται κυρίως από την προσδοκία μας για περαιτέρω βελτιώσεις στην ποιότητα του ενεργητικού, στη χρηματοδότηση και στην κερδοφορία το 2019-20, αντλώντας όφελος από ένα πιο υποστηρικτικό λειτουργικό περιβάλλον», δήλωσε ο Νώντας Νικολαϊδης, αντιπρόεδρος – υψηλόβαθμος αξιωματούχος για πιστοληπτικές αξιολογήσεις του οίκου.

«Η πρόσφατη κυβερνητική αλλαγή στην Ελλάδα είναι πιθανό να επιταχύνει φιλικές προς την ανάπτυξη οικονομικές πολιτικές, οι οποίες θα κάνουν ευκολότερη για τις τράπεζες την εφαρμογή των στρατηγικών σχεδίων τους για τη βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων τους», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Moody’s.

Αναφορικά με την ποιότητα του ενεργητικού, μία ισχυρότερη από το 2% οικονομική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια θα παρείχε σημαντική στήριξη στις προσπάθειες των τραπεζών να μειώσουν το ακόμη μεγάλο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) που αντιστοιχούσε στο 45,2% των δανείων του τραπεζικού συστήματος στο τέλος Μαρτίου 2019 (από 48,6% τον Μάρτιο του 2018).

Με βάση τους στόχους των τραπεζών για τη μείωση των NPE, για τους οποίους έχουν δεσμευτεί στις ρυθμιστικές Αρχές, τα προβληματικά δάνεια του συστήματος είναι πιθανόν να μειωθούν σε περίπου 34 δισ. ευρώ (ή περίπου στο 21,2% των δανείων) στο τέλος του 2021 από περίπου 82 δισ. ευρώ (ή περίπου 45,4% των δανείων) τον Δεκέμβριο του 2018.

Η μείωση των NPE είναι πιθανό να υποβοηθηθεί από ένα πλαίσιο προστασίας των στοιχείων ενεργητικού (APS) που έχει προταθεί από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), αντίστοιχα με το ιταλικό μοντέλο GACS, σημειώνει ο οίκος.

Αναφέρει, επίσης, ότι υπάρχει επιπλέον και η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη μεταβίβαση ενός σημαντικού μέρους των NPE των τραπεζών (περίπου 40 δισ. ευρώ) μαζί με μέρος των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων τους σε ένα όχημα ειδικού σκοπού.

«Οι προτάσεις αυτές έχουν υποβληθεί προς έγκριση στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ και περιλαμβάνονται στις κορυφαίες προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης. Εν τω μεταξύ, οι τράπεζες επιδιώκουν επίσης τις δικές τους πρωτοβουλίες για να βελτιώσουν την ποιότητα του ενεργητικού τους, κυρίως μέσω πωλήσεων και τιτλοποιήσεων NPE. Κατά την άποψη του Moody’s, τέτοιες συναλλαγές θεωρούνται όλο και πιο βέβαιες, καθώς αυξάνονται οι προετοιμασίες με συμφωνίες με εξωτερικά μέρη», προσθέτει ο οίκος.

Το θετικό outlook αντανακλά επίσης την προσδοκία του Moody’s για βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, με την αύξηση των καταθέσεων των πελατών τους (περίπου 6% ετήσια αύξηση για το σύστημα τον Μάιο του 2019) και την πρόσβαση σε διεθνείς αγορές κεφαλαίων χωρίς διασφαλίσεις, που θα βοηθήσουν στην περαιτέρω διαφοροποίηση των χρηματοδοτικών πηγών τους και τη στήριξη της ρευστότητάς τους, σημειώνει ο οίκος.

«Μετά τις πρόσφατες εκλογές, ο οίκος αναμένει την πλήρη κατάργηση των capital controls στη χώρα, που είναι πιθανό να ενισχύσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη των καταθετών και επενδυτών στο τραπεζικό σύστημα», αναφέρει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ