Το πρώτο βήμα για την έλευση των «υπερηχητικών» τηλεπικοινωνιακών δικτύων 5G στην Ελλάδα έκανε η Wind, ενεργοποιώντας το πρώτο πιλοτικό δίκτυο κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς στην Καλαμάτα, σε πραγματικές συνθήκες λειτουργίας.

Το δίκτυο 5G της Wind καλύπτει με σήμα την κεντρική πλατεία της Καλαμάτας και σημεία ενδιαφέροντος όπως το δημαρχείο, το Πνευματικό κέντρο, το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, καθώς και το ξενοδοχείο Filoxenia στην παραλία της πόλης.

«Το 5G είναι κομβικό για το ψηφιακό μέλλον της χώρας και είναι σημαντικό οι διαθέσιμοι επενδυτικοί πόροι να κατευθυνθούν κυρίως στην ανάπτυξη των υποδομών και όχι στην απόκτηση του απαραίτητου φάσματος με υψηλό κόστος», σχολίασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Wind, κ. Νάσος Ζαρκαλής, επισημαίνοντας ότι «ζούμε μια σημαντική στιγμή στην ψηφιακή μας ιστορία, αν και ακόμη έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας».

Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ακόμα διαθέσιμες εμπορικά τηλεφωνικές συσκευές 5G, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Καλαμάτας, μπορούν να πάρουν μια γεύση των δυνατοτήτων της κινητής τηλεφωνίας πέμπτης  γενιάς, κάνοντας χρήση του δωρεάν Wi-Fi που προσφέρει το πιλοτικό 5G δίκτυο της Wind στην κεντρική πλατεία της πόλης. Η σύνδεση στο 5G Wi-Fi είναι δωρεάν και χρησιμοποιεί τα 5G κεραιοσυστήματα που υπάρχουν στην Καλαμάτα.

«Το 5G θα φέρει νέες ιδέες και χρήσεις σε πολλά πεδία εφαρμογής: Στις έξυπνες πόλεις και σπίτια, στα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, στην έξυπνη γεωργία και βιομηχανία, στην εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα μέσω κινητού, σε κάθε σημείο του φυσικού κόσμου που θα διασυνδεθεί με τον ψηφιακό», επισημαίνει ο γενικός διευθυντής Δικτύων της Wind, κ. Νίκος Πανόπουλος και προσθέτει: «Η λειτουργία του πιλοτικού δικτύου σε πραγματικές συνθήκες, θα μας δώσει πολύτιμες πληροφορίες για τις δυνατότητες της τεχνολογίας, καθώς και το βέλτιστο μοντέλο ανάπτυξης των υποδομών 5G στη χώρα μας».

Ήδη, στις δοκιμές που κάνουν με ειδικές  συσκευές 5G οι μηχανικοί της Wind, στην Καλαμάτα, καταγράφουν εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες στη χρήση data, οι οποίες προσομοιάζουν στις ταχύτητες των αντίστοιχων συνδέσεων οπτικών ινών (1 Gbps download), δηλαδή, ταχύτητες πολλαπλάσιες από αυτές των υπαρχόντων δικτύων 4G.

«Μέσω των κοινοχρήστων υποδομών αρχικά, οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να αντιληφθούν μερικά μόνο από τα πλεονεκτήματα του 5G. Ταυτόχρονα, θα δοθεί η δυνατότητα να εξετασθούν ζητήματα που άπτονται της ιδιωτικής σφαίρας της ζωής μας και σχετίζονται με τη νέα τεχνολογία, η οποία θα συμβάλει θετικά στην ελκυστικότητα της πόλης για επενδύσεις και τουρισμό», λέει ο νυν δήμαρχος Καλαμάτας και νεοεκλεγείς Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Παναγιώτης

Νίκας.

Από την πλευρά του ο νέος δήμαρχος Καλαμάτας, κ. Θανάσης Βασιλόπουλος, επισημαίνει ότι «μπήκαν οι βάσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Καλαμάτας, καθώς με την τεχνολογία 5G θα αλλάξει η ζωή των πολιτών και των επιχειρήσεων».

Σημειώνεται, ότι και το Filoxenia Hotel, στην παραλία Καλαμάτας, είναι το πρώτο ξενοδοχείο στην Ελλάδα που προσφέρει δωρεάν 5G Wi-Fi στους πελάτες του, αναδεικνύοντας την συμβολή της τεχνολογίας στην αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.