Σκοπεύετε να πάτε για κάμπινγκ φέτος το καλοκαίρι αλλά ο μικρός σας έχει κάποιο θέμα με τα τσιμπήματα  και αναρωτιέστε για το τι πρέπει να πάρετε μαζί σας; Τα περισσότερα έντομα στην Ελλάδα δεν είναι επικίνδυνα για τη ζωή (μέλισσες, σφήκες, κουνούπια κ.ο.κ.), όμως ο πόνος και το οίδημα μπορεί να είναι έντονα.

Εφόσον το παιδί σας δεν έχει παρουσιάσει κάποια αλλεργική αντίδραση  όσον αφορά στα έντομα κι έχετε κάνει όλες τις σχετικές εξετάσεις, δεν έχετε λόγο να ανησυχείτε ιδιαίτερα, εάν προμηθευτείτε τα αναγκαία για τα τσιμπήματα. Τι θα σας χρειαστεί;

Οι κλασικές κουνουπιέρες που τοποθετούνται σε κούνια και καρότσι, είναι πολύ αποτελεσματικές.

Εφόσον δεν τίθεται θέμα σίτας στα παράθυρα, προμηθευτείτε εντομοαπωθητικά φάρμακα ειδικά για παιδιά. Αυτά φροντίστε να τα τοποθετείτε πάνω στα ρούχα και όχι στο σώμα, ειδικά αν πρόκειται για μωρά. Μην βάζετε εντομοαπωθητικά όπου υπάρχουν ηλιακά τραύματα. Εάν τοποθετήσετε το εντομοαπωθητικό πάνω στο δέρμα, φροντίστε όταν επιστρέψετε στον χώρο ύπνου να πλύνετε καλά την περιοχή του δέρματος.

Παράλληλα αποφύγετε τα λιμνάζοντα νερά, ντύστε το παιδί, με δροσερά υφάσματα, αλλά καλύπτοντάς το όσο γίνεται περισσότερο.

Ακόμη κι αν το παιδί σας δεν έχει παρουσιάσει αλλεργική αντίδραση μετά από τσίμπημα, καλό είναι να έχετε πάντα μαζί σας μία συσκευή αυτόματης χορήγησης αδρεναλίνης. Προσοχή, στην ημερομηνία λήξης αυτών των σκευασμάτων, καθώς είναι ετήσια.

Εάν μετά από κάποιο τσίμπημα δείτε κεντρί να παραμένει στο δέρμα του παιδιού σας μην προσπαθήσετε να το απομακρύνετε, αλλά επισκεφτείτε αμέσως τον γιατρό.

Αν πρόκειται να βρεθείτε σε απομονωμένες περιοχές, τότε μπορείτε να προμηθευτείτε μία από τις ειδικές συσκευές αρνητικής πίεσης που κατασκευάζονται ειδικά για την απομάκρυνση κεντριού.

Για τα τσιμπήματα προμηθευτείτε από το φαρμακείο τα  ειδικά στικς που περιέχουν αμμωνία ή μπορείτε να βάλετε μια κορτιζονούχα κρέμα.

Το πιο σημαντικό πράγμα, που πρέπει να γνωρίζετε είναι πως εφόσον το φούσκωμα δεν υποχωρεί ή παρουσιάσει το παιδί αλλαγή στη φωνή ή δύσπνοια τότε αμέσως πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια.