Σε πολιτικό πλεονέκτημα επιχειρεί να μετατρέψει – έμμεσα – την πτώση του S-200 στην κατεχόμενη Κύπρο το ψευδοκράτος και η Τουρκία, ενώ αναλυτές θέτουν ερωτηματικά εάν τελικά επρόκειτο όντως για λάθος και τι προεκτάσεις μπορεί να έχει η διαχείριση του συμβάντος από τα κατεχόμενα και την Αγκυρα. Η δήλωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ότι το κατοχικό κράτος θα απευθυνθεί για το ζήτημα στα Ηνωμένα Eθνη, αλλά και η δυνατότητα που δόθηκε στον αποκαλούμενο «ΥΠΕΞ» Κουντρέτ Οζερσάι να τοποθετείται στα διεθνή ΜΜΕ με μία ιδιότητα την οποία δεν έχει, όπως τονίζουν παράγοντες που παρακολουθούν στενά τα τεκταινόμενα, προστίθενται στη δήλωση του «πρωθυπουργού» του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ ότι έγιναν συστάσεις μέσω Τουρκίας στη Συρία να είναι πιο προσεκτική από εδώ και στο εξής.  Με δεδομένο ότι η Βόρεια Κύπρος παραμένει τμήμα – έστω κατεχόμενο – της Κυπριακής Δημοκρατίας, η διαχείριση θα έπρεπε να γίνει από τη Λευκωσία.

Σε γραπτή του δήλωση, του μάλιστα ο Τατάρ δηλωσε ότι τα Βαρώσια δεν είναι πλέον θέμα που αφορά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ενώ απέρριψε και την πρόταση Αναστασιαδη για ίδρυση δικοινοτικής επιτροπής για τα Βαρώσια.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, το αντικείμενο που εξερράγη στον Πενταδάκτυλο ήταν S-200 που φέρεται να εκτοξεύθηκε από τη Συρία με στόχο ισραηλινές δυνάμεις, ενώ αναδύονται και σενάρια ηλεκτρονικού πολέμου. Παραμένουν δε τα ερωτηματικά πώς και οι δυνάμεις του Αττίλα, αλλά και οι βρετανικές βάσεις δεν ανίχνευσαν τον πύραυλο και δεν αντέδρασαν.

-Τι δήλωσε ο ΥΠΕΞ Κυπριακής Δημοκρατίας;

-Ποια είναι η κατάσταση στην ΑΟΖ;

-Τι εξηγήσεις έδωσε ο Κατρούγκαλος;

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση των ΝΕΩΝ της Τετάρτης

Τουρκικό παιχνίδι και με τον πύραυλο