Χωρίς αποτέλεσμα σταμάτησαν οι σημερινές διαβουλεύσεις των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κατανομή των κορυφαίων ευρωπαϊκών αξιωμάτων. Μετά μια νύχτα σκληρής διαπραγμάτευσης χωρίς συμφωνία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ διέκοψε τη συνεδρίαση, η οποία θα συνεδριάσει εκ νέου αύριο στις 12 ώρα Ελλάδας.

Τη σχετική είδηση μετέδωσε μέσω Twitter ο εκπρόσωπος του Τουσκ Preben Aamann:

Ενώ διαφαινόταν ότι θα επιτευχθεί σήμερα συμφωνία θα οριζόταν ως υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Ολλανδός σοσιαλδημοκράτης Φρανς Τίμερμανς, οι διαπραγματεύσεις φάνηκαν να σκοντάφτουν σε δύο από τα άλλα αξιώματα: την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και το θώκο του επόμενου ή της επόμενης επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή της διαπραγμάτευσης.

Στόχος της Συνόδου Κορυφής ήταν να υπάρξει συμφωνία για τέσσερα κορυφαία αξιώματα, που συμπεριλαμβάνουν την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, διευκρίνισε η πηγή αυτή.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, απαίτησε ανάμεσα στα πρόσωπα που θα επιλεγούν να είναι δύο γυναίκες, αλλά και να υπάρξει γεωγραφική ισοκατανομή, κάτι που σημαίνει ότι ένα από τα αξιώματα θα το αναλάβει κάποια προσωπικότητα από την Ανατολική Ευρώπη.

«Η σύνοδος αυτή ήταν πολύ άσχημα προετοιμασμένη» σχολίασε Ευρωπαίος διπλωμάτης, προφανώς δυσαρεστημένος από τις ανεπαρκείς κατ’ αυτόν διαβουλεύσεις που έγιναν πριν υποβληθεί στους 28 η πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Πολωνού Ντόναλντ Τουσκ.

Ενδεικτικό της έντασης ήταν το γεγονός ότι η Σύνοδος Κορυφής —σε αυτήν οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων δε δικαιούνται να έχουν μαζί τους κινητά τηλέφωνα— άρχισε με περίπου τρεις ώρες καθυστέρηση, στις 19:00.