Αγώνας πολιτικής επιβίωσης είναι σε πλήρη εξέλιξη από όλα τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, υπουργούς και αναπληρωτές υπουργούς, υφυπουργούς, αλλά και πρώην μέλη της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα. Κυριολεκτικά οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ έχουν… πάρει τους δρόμους, τις πλατείες, τις γειτονιές, λαϊκές και καφέ, προσπαθώντας με τη στρατηγική «πόρτα – πόρτα» να αλλάξουν το κλίμα για το κόμμα τους, αλλά και για να ενισχυθούν οι ίδιοι.

Η μάχη του σταυρού είναι σκληρή και ειδικά εάν η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές, η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μειωμένη κατά το ήμισυ σε σχέση με σήμερα (σ.σ. από 145 περίπου 71 – 75 θα απαριθμεί η νέα ΚΟ σε περίπτωση ήττας).

Παράλληλα, θα πρέπει να υπολογισθεί ότι θα υπάρξουν και νέοι βουλευτές από τις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και πρόσωπα προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ και πλέον ενεργά μέλη της Προοδευτικής Συμμαχίας.

Οπως σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, ειδικά σε μεγάλες περιφέρειες που εκλέγονται πολλοί βουλευτές, υπάρχει η δυνατότητα και συμμαχιών, στη λογική της δισταυρίας κυρίως. Πάντα ένας προβεβλημένος και κορυφαίος παράγοντας «σηκώνει» στις πολιτικές του πλάτες και κάποιο άλλο πρόσωπο, πριμοδοτώντας τον, είτε με σταυρούς, είτε κάνοντας περιοδείες μαζί του, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο και την επιλογή του να… «σταυρωθεί».

Χαμός στην πρώην Β’ Αθήνας

Ειδικά στις τρεις νέες περιφέρειες της Β΄ Αθηνών υπάρχουν ενδιαφέρουσες συμμαχίες με δίδυμα και τρίδυμα. Π.χ. στον βόρειο τομέα της Β΄ Αθηνών, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν έχει κρύψει – το είπε και δημόσια πριν από λίγο καιρό στην παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ – τη θετική του στάση έναντι της «πασοκογενούς» συνεργαζόμενης Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου. Και οι δυο είναι υποψήφιοι στην ίδια περιφέρεια με τον υπουργό Οικονομικών να στηρίζει και τα μέλη της τάσης των «53+» που είναι επικεφαλής. Π.χ. νωρίς το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης, ο Ευκλ. Τσακαλώτος, στο πλαίσιο στης περιοδείας του, επισκέφθηκε τη ΔΟΥ Ψυχικού, με την υποψήφια στον ίδιο τομέα, Αννέτα Καββαδία, που είναι και μέλος των «53+».

Αυτό συμβαίνει και σε άλλες περιφέρειες, όπως π.χ. στην Α΄ Αθηνών, όπου πολλά στελέχη και μέλη που στηρίζουν τον Πρόεδρο της Βουλής δίνουν αγώνα και για τον Νίκο Φίλη. Επίσης, όσοι είναι στο ίδιο ρεύμα σκέψης και πιο κομματικοί, προτιμούν να στηρίξουν και τη Ράνια Σβίγγου. Αντίθετα, οι «προεδρικοί» δίνουν τη μάχη για τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, τον οποίο και στήριξε δημόσια και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας με την προχθεσινή του συνέντευξη στο Open. «Το κυνήγι του σταυρού, είναι το βάπτισμα του πυρός για έναν πολιτικό. Νομίζω ότι αυτή η επιλογή για τον Δημήτρη θα αποδειχθεί απολύτως σωστή και σοφή» είπε.

Μάχη στο παρασκήνιο

Σε άλλες περιφέρειες, όπου θα χαθούν πολλές έδρες γίνεται μάχη στο παρασκήνιο. Π.χ. στην Α΄ Θεσσαλονίκης διεξάγεται έντονος πόλεμος, καθώς στη μάχη του σταυρού, εκτός από τους νυν βουλευτές, όπως ο πρώην υπουργός Νίκος Παρασκευόπουλος, ο Γιάννης Αμανατίδης, κ.ά. υπάρχουν οι υποψηφιότητες της Κατερίνας Νοτοπούλου που ήταν υποψήφια δήμαρχος και η Ελευθερία Χατζηγεωργίου, υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης.

Πάρα πολλοί υπουργοί και κεντρικά στελέχη είναι στο «κόκκινο» λόγω του εκλογικού νόμου σε περίπτωση ήττας του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό προκαλεί εκνευρισμό, υπόγεια μαχαιρώματα και χτυπήματα κάτω από τη μέση. «Κλασικές πρακτικές αστικών κομμάτων», όπως λέει και κεντρικό πρόσωπο με μακρά διαδρομή στο κόμμα.

Σε περίπτωση ήττας του ΣΥΡΙΖΑ η συζήτηση θα επικεντρωθεί στις διεργασίες της επόμενης μέρας, για την οποία ο Αλ. Τσίπρας επιθυμεί να έχει στην ΚΟ όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη της επιρροής του. Αυτή η επιθυμία πριμοδοτεί συγκεκριμένα πρόσωπα εις βάρος άλλων υποψηφίων με ό,τι αυτό σημαίνει.