Την τρίτη τους συνάντηση μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα πραγματοποίησαν το πρωί της Κυριακής ο αμερικανός πρόεδρος, Ντοναλντ Τραμπ, με τον βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ουν. Σε ένα ιστορικό τετ α τετ, καθώς ο Τραμπ έγινε ο πρώτος αμερικανός πρόεδρος που πατά το πόδι του στη Βόρεια Κορέα, οι δύο άνδρες επιχείρησαν μια νέα προσέγγιση μετά το τέλμα στο οποίο έδειχναν να έχουν βυθιστεί ύστερα από το ναυάγιο της Συνόδου στο Ανόι.

Η σημερινή συνάντηση πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στη Νότια και τη Βόρεια Κορέα, σε μια περιοχή που επιδεικνύει ιδιαίτερο ιστορικά ενδιαφέρον.

Στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών υπάρχει μια Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη (DMZ ) 250 χλμ – το τελευταίο ψυχροπολεμικό σύνορο του κόσμου από το 1971, όταν οι δύο Κορέες άνοιξαν την πρώτη τους τηλεφωνική γραμμή και τα γραφεία συνδέσμων μετά τον πόλεμο του 1950-1053.

Η Ζώνη έχει πλάτος 2 χλμ. και εκτείνεται κατά μήκος της κορεατικής  χερσονήσου, από ακτή σε ακτή, χωρίζοντας τις δύο χώρες, μετά την ανακωχή μεταξύ τους.

Ηλεκτροφόρα συρματοπλέγματα, στρατιωτικά φυλάκια και βαρύς οπλισμός και από τις δύο πλευρές της DMZ προστατεύουν την εύθραυστη ειρήνη ανάμεσα στις 2 Κορέες.

Μέσα στην Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη υπάρχει μια κοινή περιοχή ασφαλείας (JSA) μήκους 400 μέτρων και πλάτους 800 μέτρων, όπου το 1953 υπογράφηκε η ανακωχή που σταμάτησε τον Κορεατικό πόλεμο – το λεγόμενο «ειρηνικό χωριό» Panmunjom.

Οπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, στην Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη τις τελευταίες δεκαετίες έχουν λάβει μέρος πολλά και δραματικά διπλωματικά και στρατιωτικά επεισόδια, καθώς και δεκάδες κυβερνητικές, στρατιωτικές και ανθρωπιστικές συνομιλίες.

Ενδεικτικά, το 1976, βορειοκορεάτες στρατιώτες δολοφόνησαν δύο αμερικανούς στρατιώτες που έκοβαν ένα δέντρο για να «ανοίξουν» τη θέα, φέρνοντας τις δύο χώρες και τον πλανήτη στα πρόθυρα νέου πολέμου.

Σήμερα, ωστόσο, ο Ντόναλντ Τραμπ έγινε ο πρώτος εν ενεργεία αμερικανός πρόεδρος που πέρασε την DMZ και μπήκε στο έδαφος της Βόρειας Κορέας, κατά τη συνάντηση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν.