Σε αυτή την εκλογική μάχη ο Αλέξης Τσίπρας παίζει πολλά και από το εκλογικό αποτέλεσμα της κάλπης της 7ης Ιουλίου εξαρτάται και η θέση του στο πολιτικό παιχνίδι της επομένης ημέρας. Ο άλλοτε «άχαστος» Πρωθυπουργός βρίσκεται μόλις δυο εβδομάδες πριν από την πιο κρίσιμη πολιτική μάχη της πολιτικής του διαδρομής έως τώρα.

Και δεν παίζεται μόνο η τύχη του ΣΥΡΙΖΑ που είναι σε δυσχερή θέση, αλλά στις προσεχείς εκλογές της 7ης Ιουλίου ο Πρωθυπουργός έχει να κερδίσει και το δικό του προσωπικό στοίχημα. Εξάλλου κάθε ποσοστό μικρότερο από αυτό των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου και μεγαλύτερη ήττα από αυτή των περίπου 9,5 μονάδων από τη ΝΔ, ενδέχεται να δημιουργήσουν ζητήματα για την πορεία του ίδιου του Τσίπρα.

Η δική του επόμενη μέρα ήδη συζητείται στα ενδότερα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ουδείς δύναται, όπως είναι οι σημερινοί συσχετισμοί δυνάμεων, να τον αμφισβητήσει και να τεθεί θέμα ηγεσίας. Είναι σίγουρο όμως ότι εκ των συνθηκών αναμένεται να δημιουργηθεί ένα status quo διαφορετικό από αυτό που γνωρίζαμε έως σήμερα.

«Ο Τσίπρας δεν θα αμφισβητηθεί, εκτός εάν είναι τόσο μεγάλη και συντριπτική η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ που δεν μπορεί να τη διαχειριστεί, αλλά ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν προβλέπεται με βάση τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας» αναφέρει πολύπειρο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος στα «ΝΕΑ». Και μόνο όμως ότι η συζήτηση για την επόμενη μέρα έχει ανοίξει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει πολλά, αλλά αυτή όμως επικεντρώνεται και στη νέα φουρνιά, στη νέα ομάδα που έχει βγει μπροστά σε αυτή τη μάχη, όπως η Εφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Νάσος Ηλιόπουλος και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Παράλληλα σε κάποιους κύκλους ήδη άρχισε να συζητείται και το όνομα του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, για τον οποίο υπάρχει άριστη εικόνα, ενώ θεωρείται ένα από τα πρόσωπα, μαζί με τους προαναφερόμενους, που δύναται – εάν το θελήσει – να έχει ενεργό ρόλο την επόμενη μέρα, καθώς και Μνημόνιο δεν ψήφισε και δεν μπήκε στο μνημονιακό καμίνι, καθώς δεν ήταν μέλος της Βουλής και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Το κλειδί

Ολη όμως η συζήτηση και τα σενάρια περιστρέφονται γύρω από τον Τσίπρα, καθώς αυτός έχει το… κλειδί των εξελίξεων σε περίπτωση ήττας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», ακόμα και σε ενδεχόμενη ήττα, ούτε ο ίδιος δείχνει διάθεση να τα παρατήσει, παραδίδοντας τη σκυτάλη σε πρόσωπο της ίδιας ή νεότερης γενιάς, αλλά δεν υφίσταται αυτή τη στιγμή και το κλίμα για αλλαγή κομματικής σελίδας.

Αυτή τη στιγμή ο ίδιος είναι προσηλωμένος αποκλειστικά στην εκλογική μάχη που έρχεται σε δυο εβδομάδες και ελπίζει, καθώς η ελπίδα πάντα πεθαίνει τελευταία. Εκτός όμως από τις ευχές, τις ελπίδες και τις επιθυμίες, υπάρχει και η σκληρή πραγματικότητα των ποσοστών που είναι αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ. Σε συζητήσεις που έχει με στενούς του πολιτικούς φίλους, τονίζει τη δυναμική που επέδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις εκλογικές μάχες από το 2012 και αναφέρεται στην πολιτική που ακολουθήθηκε στο πλαίσιο του τρίτου Μνημονίου, θέλοντας να υπογραμμίσει με έμφαση την αντοχή του. Το πρόβλημα είναι το κόμμα και το αναγνωρίζει και ο ίδιος πολύ καλά, αφού δεν υπάρχει αντιστοίχιση της απήχησης του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία με τα οργανωμένα μέλη.

Εξάλλου, ο σημερινός αριθμός των μελών παραπέμπει σε κόμμα του 5% και σε καμία περίπτωση σε πολιτικό σχηματισμό που ψηφίστηκε, όπως στις ευρωεκλογές, από 1.343.595 ψηφοφόρους. Αρα, αυτό το επιχείρημα δίνει απάντηση για το τι θα κάνει σε πολύ σύντομο χρόνο μετά τις εκλογές ο Τσίπρας.