Την θλιβερή πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί από το λιώσιμο των πάγων δείχνει η φωτογραφία που κάνει τον γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ώρες.

Η φωτογραφία, που τράβηξε ο Στέφεν Όλσεν του Κέντρου Ωκεανού και Παγετώνων στο Δανικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο στις 13 Ιουνίου, απεικονίζει σκυλιά να σέρνουν έλκηθρο πλατσουρίζοντας στα νερά ενός παγετώνα που λιώνει, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

Η εικόνα, δημιουργεί την εντύπωση ότι επρόκειτο για σκυλιά που περπατούν στο νερό -ωστόσο η πραγματικότητα είναι πολύ χειρότερη, αφού στην πραγματικότητα απεικονίζεται νερά στο πάνω μέρος ενός πάγου που είχε πάχος 1,2 μέτρα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς αυτό γίνεται λόγω του πολύ γρήγορου λιωσίματος και της χαμηλής διαπερατότητας του πάγου, σε συνδυασμό με τις λίγες ρωγμές, έχουν ως αποτέλεσμα το νερό να παραμένει πάνω.

Όπως είπε στον Guardian η Ρουθ Μότραμ, κλιματική επιστήμονας στο ινστιτούτο, φέτος η αποστολή ανάκτησης οργάνων, που γίνεται μέσω ελκήθρου (παραμένει ο πλέον πρακτικός τρόπος μετακίνησης στην περιοχή τέτοια εποχή του χρόνου) συνάντησε μεγάλους όγκους στάσιμου νερού στον πάγο. «Την περασμένη εβδομάδα είδαμε την έναρξη υψηλών θερμοκρασιών στη Γροιλανδία, και μάλιστα σε μεγάλο μέρος της Αρκτικής, λόγω θερμότερου αέρα που κινείται από τον νότο».

Σύμφωνα με την ίδια, οι συνθήκες αυτές είχαν ως αποτέλεσμα να λιώσουν πολύ μεγάλοι όγκοι πάγοι. Σημειώνεται πως τέτοιου είδους γεγονότα όπως αυτό που απεικονίζεται στη φωτογραφία κανονικά δεν λαμβάνουν χώρα μέχρι αργότερα το καλοκαίρι, στα τέλη του Ιουνίου ή τον Ιούλιο.

Η ίδια σημείωσε πως είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς ποιος είναι ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής, επειδή, αν και αυτές οι θερμοκρασίες είναι ασυνήθιστες, οι συνθήκες αυτές δεν είναι άνευ προηγουμένου, και είναι δύσκολο να αποδοθεί η ευθύνη μόνο στην κλιματική αλλαγή. Γενικότερα πάντως, είπε πως τα κλιματικά μοντέλα αναμένουν γενικότερη μείωση της διάρκειας της εποχής του θαλάσσιου πάγου γύρω από τη Γροιλανδία, αλλά το πόσο γρήγορα και το πόσο πολύ εξαρτώνται από το πόσο αυξάνεται η θερμοκρασία παγκοσμίως.

Θερμοκρασίες άνω του μέσου όρου σχεδόν σε ολόκληρο το Αρκτικό ωκεανό και τη Γροιλανδία κατά τον Μάιο έχουν οδηγήσει σε πρώιμη υποχώρηση των πάγων, σημειώνοντας επίπεδο ρεκόρ, σύμφωνα με το US National Snow and Ice Data Centre.

Όπως σημείωσε το κέντρο, ο θαλάσσιος πάγος στην Αρκτική τον Μάιο ήταν 12 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, 1,13 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα κάτω από τον μέσο όρο του 1981-2010. Οι θερμοκρασίες στο τέλος του Μαΐου ανά τις ακτές της δυτικής Γροιλανδίας ήταν μέχρι και 7 βαθμούς Κελσίου πάνω από το 1981-2010.

«Το λιώσιμο είναι μεγάλο και πολύ» είπε ο Τζέισον Μποξ, κλιματολόγος πάγου στη Γεωλογική Υπηρεσία Δανίας και Γροιλανδίας, στην Washington Post.