Υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, το περιορισμένο πλήθος πιστών εισήλθε στην καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων, για να παρακολουθήσει την πρώτη λειτουργία μετά τη φωτιά που κατέστρεψε το γοτθικού ρυθμού μνημείο πριν από δύο μήνες.

Πιστοί και ιερείς που φορούσαν λευκά προστατευτικά κράνη, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν, θέλησαν με αυτό τον τρόπο να μεταφέρουν ένα μήνυμα ελπίδας σε όλο τον κόσμο που παρακολουθούσε τις τραγικές εικόνες της πυρκαγιάς του Απριλίου.

Η λειτουργία ξεκίνησε στις 18:00 τοπική ώρα σε ένα παρεκκλήσι -το οποίο δεν είχε υποστεί ζημιές από την πυρκαγιά- και διήρκησε μία ώρα.

«Με μεγάλη συγκίνηση βρισκόμαστε εδώ για να γιορτάσουμε τον καθαγιασμό του καθεδρικού ναού» είπε ο αρχιεπίσκοπος του Παρισιού Μισέλ Οπετί, που χοροστάτησε στη λειτουργία.

«Πρόκειται για ένα μήνυμα ελπίδας κι ευχαριστούμε όλους όσοι συγκινήθηκαν απ’ όσα συνέβησαν σε αυτόν τον ναό» υπογράμμισε, προσθέτοντας, λίγο μετά, ότι είναι «λίγο παράξενο» να τελεί την ιερή ακολουθία φορώντας κράνος.

Την Παρασκευή, ο υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας Φρανκ Ριστέρ είπε ότι ο καθεδρικός ναός παραμένει σε επισφαλή κατάσταση, ειδικά ο θόλος, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες αποκατάστασης.