Το καλοκαίρι κατέφθασε και η πρώτη οικογενειακή εξόρμηση με το νέο μέλος της οικογένειας στη θάλασσα εν όψει και του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος, είναι… θέμα ωρών. Έχετε ήδη ετοιμάσει τα απαραίτητα (ρουχισμό, πάνες, μπιμπερό, αντηλιακά, ομπρέλες θαλάσσης κ.ο.κ.), ωστόσο αγχώνεστε για το τι θα πρέπει να προσέξετε ώστε να προστατεύσετε το παιδί από τον ήλιο και ότι άλλο μπορεί να επηρεάσει τον ευαίσθητο οργανισμό του.

Ηρεμήστε. Θεωρητικά το μωρό είναι έτοιμο για το πρώτο του θαλασσινό μπάνιο από τους τρεις μήνες, ωστόσο από τους έξι μήνες και μετά πιθανά θα ευχαριστηθεί περισσότερο τη διαδικασία. Όσο για το τι πρέπει να τηρήσετε απαρέγκλιτα ώστε να απολαύσετε χωρίς απρόοπτα την θαλασσινή εξόρμηση αμφότεροι, αν θυμάστε τι ισχύει για τους μεγάλους είστε σε πολύ καλό δρόμο. Έχουμε και λέμε:

Το μπάνιο στη θάλασσα δεν πρέπει να συνοδεύεται από προηγούμενο βαρύ γεύμα. Αν το παιδί έχει φάει, πρέπει να περάσουν τουλάχιστον δύο ώρες μέχρι να μπει στη θάλασσα.

Εννοείται πως πρέπει να έχετε φροντίσει ώστε να έχει κοιμηθεί για να είναι ξεκούραστο και να μπορέσει να απολαύσει την πρώτη του… επαφή με το θαλασσινό νερό, χωρίς γκρίνια.

Ακόμα και αν έχετε φροντίσει το παιδί να κάθεται κάτω από σκιά μην αμελήσετε να χρησιμοποιήσετε το βρεφικό αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας, που έχετε προμηθευτεί, το οποίο καλό είναι να το ανανεώνετε κάθε είκοσι λεπτά, αποφεύγοντας τα μάτια και το στόμα του παιδιού. Ακόμα και αν έχει συννεφιά μην επαναπαυτείτε. Απλώστε ομοιόμορφα το αντηλιακό στο παιδί.Έτσι ή αλλιώς φορέστε του καπελάκι και μια μπλούζα σε άσπρο χρώμα για να μην απορροφά ακόμα περισσότερη ζέστη.

Προτιμήστε να επισκεφθείτε την παραλία πριν από τις 11 το πρωί ή αργά το απόγευμα, μετά τις 5-6, οπότε ο ήλιος έχει πέσει και δεν ζεσταίνει τόσο. Σιγουρευτείτε ότι η παραλία που θα επισκεφθείτε είναι καθαρή για να μην υπάρξει κίνδυνος μόλυνσης.

Επίσης πριν από την πρώτη… βουτιά του παιδιού στη θάλασσα, φροντίστε να ελέγξετε την θερμοκρασία του νερού για να μην είναι πολύ κρύα και πράξτε αναλόγως.

Αν τελικά αποφασίσετε να το βουτήξετε στο νερό, κρατώντας το αγκαλιά και φορώντας του το καπελάκι του, μπείτε σιγά- σιγά στη θάλασσα έτσι ώστε πρώτα να βραχούν τα ποδαράκια του και σταδιακά να συνηθίσει τη θερμοκρασία. Βρέξτε και το υπόλοιπο σώμα του, κι αν διαπιστώσετε ότι του αρέσει η όλη διαδικασία και δεν το ενοχλεί κάτι, συνεχίστε βρέχοντας και το κεφαλάκι του. Μπορείτε να το βοηθήσετε και να πλατσουρίσει κρατώντας το πάντα πολύ προσεκτικά.

Να θυμάστε ότι το πρώτο του μπάνιο θα πρέπει να διαρκέσει περίπου δέκα λεπτά ενώ η συνολική παραμονή του στην παραλία γύρω στη μία ώρα. Μετά το μπάνιο σκουπίστε το καλά με την πετσέτα του, βάλτε το αντηλιακό , ντύστε το και σιγουρευτείτε ότι έχει αρκετή σκιά εκεί που θα μείνετε για λίγη ώρα ακόμη. Η επιτυχία της παρθενικής εξόρμησης του μωρού στη θάλασσα αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για τα πιο υπέροχα πλατσουρίσματα μιας ζωής. Απολαύστε τα!