Στην κλοπή ταμάτων από την ιερή εικόνα της Παναγίας της Πορταΐτισσας, που φυλάσσεται στη μονή Ιβήρων του Αγίου Όρους, προέβη άγνωστος τις πρώτες πρωινές ώρες.

Η κλοπή των ταμάτων έγινε αντιληπτή τα ξημερώματα από μοναχούς, που ενημέρωσαν αμέσως τις Αρχές.

Κατά τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν ανευρέθησαν τάματα σε θαμνώδη έκταση πλησίον ενός αγιορείτικου κελιού.

Παραμένει προσώρας άγνωστο εάν πρόκειται για το σύνολο των αφαιρεθέντων ταμάτων.

Στις έρευνες, που παραμένουν σε εξέλιξη, λαμβάνουν μέρος ελικόπτερο και ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος της Αστυνομίας, καθώς και δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος από θαλάσσης.

Η μονή Ιβήρων

Η ιδιόρρυθμη μονή Ιβήρων βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα, στις ανατολικές ακτές της αθωνικής χερσονήσου. Ιδρύθηκε στα τέλη του 10ου αιώνα από τους μοναχούς Ιωάννη και Ευθύμιο, που κατάγονταν από την Ιβηρία (Γεωργία) Καυκάσου.

Το καθολικό της μονής, που χρονολογείται από την εποχή των κτητόρων, τοιχογραφήθηκε το 16ο αιώνα, εποχή ακμής για τη μονή. Είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

Σημαντικά είναι τα παρεκκλήσια της Παναγίας της Πορταΐτισσας με τη θαυματουργή εικόνα (εξέχουσα μεταξύ των θεομητορικών εικόνων του Αγίου Όρους) και του Προδρόμου.

Στη μονή, η οποία λόγω του ιστορικού πλούτου της συγκεντρώνει το ενδιαφέρον προσκυνητών και επιστημόνων από όλον τον κόσμο, φυλάσσονται πολλά ιερά κειμήλια, χειρόγραφα, μεγάλης αξίας έγγραφα κ.ά.

Στη μονή Ιβήρων ανήκει η σκήτη του Προδρόμου.