Θλίψη αλλά και κυρίως ντροπή προκάλεσε η περίπτωση ενός μικρού παιδιού ο οποίος δεν μπορούσε να δει την Ακρόπολη, επειδή δεν ήταν προσβάσιμη σε άτομα με αναπηρία για μήνες, καθώς το ειδικό ασανσέρ δεν λειτουργούσε.

Τα κλάματα του μικρού παιδιού έφεραν την είδηση αυτή στο «φως» της δημοσιότητας, αποκαλύπτοντας ότι ο Παρθενώνας, ένα από τα μεγαλύτερα μνημεία, δεν ήταν προσβάσιμος σε ΑμεΑ.

Ο πατέρας του μικρού παιδιού τον σήκωσε στα χέρια του μεταφέροντας τον μέχρι την κορυφή.

Η μητέρα του αγοριού μίλησε στο newsit και περιέγραψε όλα όσα έγιναν αποκαλύπτοντας την αδιαφορία εκείνων που θα έπρεπε να είχαν ασχοληθεί με το θέμα του αναβατορίου.

«Συνοδεύαμε και οι δύο το παιδί μας, γιατί υπάρχει δυσκολία να ανέβει και να κατέβει στο λεωφορείο, οπότε το συνοδεύαμε και οι δύο γονείς. Όλα τα άλλα ήταν πολύ φυσιολογικά και στο μουσείο της Ακρόπολης και στο Μουσείο Ιστορίας, παντού είχε ασανσέρ, είχε καθισματάκι που ανεβαίνει τη σκάλα.

»Όταν φτάσαμε εκεί, εμείς ξέραμε ότι υπάρχει αναβατόριο και ήμασταν ήσυχοι για να πω την αλήθεια. Όμως όταν φτάσαμε εκεί μας είπε η κοπέλα ότι, δυστυχώς, είναι χαλασμένο. Εμείς όμως είπαμε ότι “εμείς ήρθαμε για να ανέβουμε, δεν ήρθαμε για να μείνουμε κάτω και να φανταζόμαστε τις Καρυάτιδες, θέλουμε να τις δούμε από κοντά”».

«Μέχρι ένα σημείο πήγε το καρότσι, μετά τον πήρε ο μπαμπάς του στην πλάτη, τον ανέβασε μέχρι τα Προπύλαια, όμως επειδή είναι επικίνδυνη διαδρομή και γλιστράει και έχει και πέτρες είπαμε ότι δεν γίνεται να ανέβει πιο πάνω, γιατί είναι και πολύ ανηφορικό το τελευταίο κομμάτι. Δεν θα ήταν εύκολο.

»Αλλά, το παιδί μας δεν είχε την ίδια άποψη, στεναχωρήθηκε και μετά είπαν οι άλλοι γονείς ότι δεν θα μείνει κάτω ο Ερμής, θα ανέβουμε όλοι μαζί, δεν θα πάει κανείς επάνω αν δεν πάει κι αυτός. Και έπιασαν και οι άλλοι μπαμπάδες το καρότσι και το ανεβάσανε πάνω και το κατέβασαν ξανά οι ίδιοι άνθρωποι.

»Είναι αυτό που λέμε, ότι το κράτος μας βασίζεται στο φιλότιμο των συνανθρώπων μας, των Ελλήνων. Φιλότιμο. Το φιλότιμο υπάρχει στους Έλληνες. Φτάσαμε έως εκεί, ήταν δυνατόν να μη δει την Ακρόπολη; Θα τον ανέβαζε και ο μπαμπάς του στην πλάτη, απλώς ήταν δύσκολο και ριψοκίνδυνο. Και, πραγματικά, με συγκίνησε και η πράξη των υπόλοιπων γονιών που δεν σκέφτηκαν δεύτερη φορά αυτό που ειπώθηκε, το έπιασαν το καροτσάκι και το ανέβασαν.

»Επίσης, όταν ανεβαίναμε, λίγο πριν φτάσουμε πάνω, δηλαδή, δέκα βήματα πριν, ήταν μία κυρία με πατερίτσες, τουρίστρια και αυτή η κυρία έπεσε. Είναι επικίνδυνο για έναν άνθρωπο που δεν βαδίζει καλά.

»Μπορεί να ζαλιστεί, μπορεί οτιδήποτε να συμβεί. Πραγματικά με συγκίνησε και η πράξη όλων των γονιών που δεν σκέφτηκαν δεύτερη φορά αυτό που ειπώθηκε, έπιασαν και ανέβασαν το καροτσάκι πάνω. Το παιδί είναι 12 χρονών έχει ύψος 1.55, ζυγίζει περίπου 60 κιλά, δεν είναι και εύκολο να ανέβει».

Παραιτήσεις ζητά το υπουργείο Πολιτισμού

Την παραίτηση της προϊσταμένης της ΕΦΑ Πόλης Αθηνών και του προϊσταμένου του τμήματος Αρχαιολογικών Έργων και Μελετών ζήτησε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, μετά το θέμα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου:

«Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού μετά και το μείζον θέμα του αναβατορίου ΑμεΑ της Ακρόπολης ενημερώνει ότι έχει ζητηθεί η παραίτηση της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών και του προϊσταμένου του Τμήματος Αρχαιολογικών Έργων και Μελετών.

H λειτουργία του αναβατορίου ΑμεΑ απασχόλησε την πολιτική ηγεσία σε απόλυτη προτεραιότητα επί αρκετούς μήνες, τόσο για την αποκατάσταση της λειτουργίας του όσο και για την άμεση υλοποίηση νέας μόνιμης λύσης, ζητώντας παράλληλα τη βελτίωση συνολικά της λειτουργίας του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης.

Ωστόσο, η ανταπόκριση στο συγκεκριμένο περιστατικό οδήγησε στο να ζητηθούν οι παραιτήσεις λόγω ολιγωριών και σειράς λανθασμένων χειρισμών για τη διαχείριση του κορυφαίου μνημείου της χώρας που αποτελεί και ένα από τα σημαντικότερα όλης της ανθρωπότητας».