Να δικαιολογήσει το όργιο ρουσφετολογικών τακτοποιήσεων που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη τα τελευταία 24ωρα επιχείρησε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης. Μάλιστα, υποστήριξε ευθέως ότι δεν αισθάνεται απολογούμενος, αποδίδοντας τα δημοσιεύματα σε προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων ενόψει των πρόωρων εθνικών εκλογών, ενώ εξαπέλυσε επίθεση για τα έργα και τις ημέρες των προηγούμενων προέδρων και κυβερνήσεων, χωρίς όμως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

«Δεν αισθάνομαι απολογούμενος για τίποτε από όλα αυτά» είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Βούτσης, σημειώνοντας πως όλα έγιναν «με διαφάνεια, αξιοκρατία και δουλειά όλων των εργαζομένων και όχι με αργομισθίες».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι οι διαδικασίες διορισμού και μετατάξεων είχαν ξεκινήσει ήδη από τον Ιανουάριο και δεν επισπεύστηκαν σκοπίμως προεκλογικά, ενώ τις απέδωσε στις αυξημένες ανάγκες που δημιουργήθηκαν στη Βουλή τα τελευταία χρόνια.

Μιλώντας δε για τις μετατάξεις που προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις, ο κ. Βούτσης ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για 64 υπαλλήλους, που ήταν ήδη αποσπασμένοι από υπουργεία στη Βουλή από το 2003, 2004 ή το 2009 και τους δόθηκε απλώς η δυνατότητα στο πλαίσιο της κινητικότητας στο δημόσιο, να παραμείνουν στη Βουλή ή να επιστρέψουν στο φορέα τους.

Στο πλαίσιο αυτό, και απαντώντας για το γεγονός ότι πρόκειται για συγγενείς του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι «για πολλούς από αυτούς είναι άδικη η κριτική, διότι δεν θα μπορούσε κάποιος που έχει τις προϋποθέσεις, να εξαιρεθεί από τη δυνατότητα να διεκδικήσει θέση υπαλλήλου, αν συγγενικό του πρόσωπο έχει σχέση με τη Βουλή».

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Βούτση, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ:

«Βάλαμε τέλος στο πελατειακό καθεστώς που βρήκαμε. Δεν λάβαμε υπόψη μας κομματικά κριτήρια στις συμβάσεις για το προσωπικό ορισμένου χρόνου στη Βουλή.

Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη για μόνιμο προσωπικό στη Βουλή. Για τις μόνιμες θέσεις, που έχουν προβλεφθεί, εξελίσσονται διαγωνισμοί μέσω ΑΣΕΠ. Ταυτόχρονα, όμως, τα τελευταία χρόνια στη Βουλή, με διακομματική μάλιστα συναίνεση, δημιουργήθηκαν νέες υπηρεσίες που ήταν αναγκαίες για να ανταποκριθεί το Κοινοβούλιο στις ανάγκες που παρουσιάστηκαν (τμήμα αρχείων, πολυσχιδής δραστηριότητα και αναμόρφωση του προγράμματος του καναλιού της Βουλής, εξωστρεφείς δραστηριότητες κ.λπ.) που κατέστησαν αναγκαίες οριακές ενισχύσεις σε επίπεδο προσωπικού.

Αναφορικά με τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου,«δεν υπήρξε καμία διάκριση στην αντιμετώπισή τους ούτε και παύση της υπαλληλικής τους ιδιότητας, ιδίως την περίοδο της κρίσης». Οι ανανεώσεις των συμβάσεών τους έγιναν οριζόντια και χωρίς καμία διάκριση. Αυτό το προσωπικό ορισμένου χρόνου δουλεύει αποδοτικά, έχει σημαντική συμβολή, η οποία προκύπτει και από τη διαδικασία αξιολογήσεων και κρίσεων στη Βουλή, όπως τόνισε ο κ. Βούτσης. «Απομακρυνθήκαμε 100% από αυτό που σε μεγάλο βαθμό παραλάβαμε, δηλαδή από ένα πελατειακό κράτος που ίσχυσε στο παρελθόν» επισήμανε.

Τόσο για όσους ήταν ήδη εργαζόμενοι στη Βουλή όσο και για εκείνους που απέκτησαν την υπαλληλική ιδιότητα στην πορεία, δεν υπήρξε κομματικό κριτήριο.

Στο προσωπικό της Βουλής εντάχθηκαν 68 ειδικοί φρουροί, οι οποίοι από το 2003 ήταν σε ειδικό εργασιακό καθεστώς. Η απόφαση ήταν ομόφωνη και χωρίς κανένα κομματικό κριτήριο.

Στο Ίδρυμα της Βουλής για πρώτη φορά έγινε οργανόγραμμα, το οποίο, μάλιστα, δεν έχει εξαντληθεί.

Η Βουλή προχώρησε στην εναρμόνιση με όσα προβλέπονται στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα, για την κινητικότητα, και με απόφαση που, επίσης είχε διακομματική συμφωνία, δόθηκε η δυνατότητα αυτή για τους 64 αποσπασμένους υπαλλήλους από τα υπουργεία σε διάφορες υπηρεσίες. Αυτή η διαδικασία ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο, ακολούθησε αλληλογραφία με τα διάφορα υπουργεία, και έτσι, για όσους υπαλλήλους το επέλεξαν, προωθήθηκε η διαδικασία των μετατάξεων που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη για όλους.

Η Βουλή σταμάτησε να συνεργάζεται με εργολαβίες καθαρισμού και οι κυρίες που εργάζονταν στην καθαριότητα εντάχθηκαν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στο προσωπικό της».

Ειδικά για λίστες ονομάτων με συγγενικούς δεσμούς, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι είναι ένα απαράδεκτο φαινόμενο για τη δημιουργία εντυπώσεων, πολύ περισσότερο που είναι γνωστή η κατάσταση που παρέλαβε. Για πολλούς από αυτούς είναι άδικη η κριτική, όπως ανέφερε, διότι δεν θα μπορούσε κάποιος που έχει τις προϋποθέσεις, να εξαιρεθεί από τη δυνατότητα να διεκδικήσει θέση υπαλλήλου, αν συγγενικό του πρόσωπο έχει σχέση με τη Βουλή. «Κατά συνέπεια δεν αισθάνομαι απολογούμενος για όλα αυτά που έχουν γραφτεί για ορυμαγδό τακτοποιήσεων» υπογράμμισε ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε ότι η λειτουργία της Βουλής προχώρησε με διαφάνεια, αξιοκρατία, με δουλειά όλων των εργαζομένων και όχι με αργομισθίες.