Υπό τη βαριά σκιά της ρήξης που έχει επέλθει μεταξύ της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά και του Ευάγγελου Βενιζέλου πραγματοποιείται στις τέσσερις το απόγευμα κοινή συνεδρίαση του  Πολιτικού Οργανωτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ.

Η συνεδρίαση πραγματοποιείται εν μέσω έντονων εσωτερικών αναταράξεων στο Κίνημα Αλλαγής μετά την απόφασης της Φώφης Γεννηματά να να βάλει επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας τον Γιώργο Καμίνη και όχι τον Ε. Βενιζέλο, εξέλιξη που πυροδότηση την έκρηξη του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης .

Η συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί από δεκαημέρου, ωστόσο γίνεται σε συνθήκες εσωκομματικής έντασης. Είναι ενδεικτικό ότι χθες, βράδυ ο κ. Βενιζέλος (ΣΚΑΙ) αναφερόμενος στην κίνηση της κ. Γεννηματά να τον εξωθήσει – όπως είπε – εκτός ΚΙΝΑΛ έκανε λόγο για «επιλογή αυτοχειριασμού της παράταξης» και «χορηγία της αυτοδυναμίας της ΝΔ».  Μάλιστα μίλησε για προσωπική σκοπιμότητα της προέδρου του ΚΙΝΑΛ να τον θέσει εκτός παράταξης.

Στο «μενού» και η στρατηγική ενόψει εθνικών εκλογών

Το κύριο θέμα επισήμως στη σημερινή συνεδρίαση στο ΚΙΝΑΛ είναι ο καθορισμός της εκλογικής τακτικής του κόμματος για τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου. Η Φώφη Γεννηματά αναμένεται να τονίσει ότι κύριος σκοπός είναι η μέγιστη εκλογική επιτυχία του ΚΙΝΑΛ, ζητώντας απ΄ όλους να συμβάλλουν σ΄αυτό, αποφεύγοντας την εσωστρέφεια. Παράλληλα, πρόκειται να καταστήσει σαφές ότι η αυτονομία του απέναντι στην ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ δεν παραχωρείται, ζητώντας συστράτευση απ όλους.

Ωστόσο, οι αιχμηρές δηλώσεις του βουλευτή Λακωνίας Λεωνίδα Γρηγοράκου, ο οποίος μίλησε για συνέπειες αποσύνθεσης, αν δεν βρεθεί τρόπος αποκατάστασης της ρήξης, φόρτισαν το κλίμα. Οι περισσότεροι βουλευτές και τα ηγετικά στελέχη απέφυγαν να τοποθετηθούν τις τελευταίες ώρες και όλα δείχνουν πως μιλήσουν στη κοινή συνεδρίαση των δύο οργάνων του ΚΙΝΑΛ. Είναι σαφές. όπως αναφέρει το ΑΠΕ, ότι η σύγκρουση της κ. Γεννηματά με τον κ. Βενιζέλο, έχει τροφοδοτήσει ανησυχία και προβληματισμό για την εκλογική δυναμική του ΚΙΝΑΛ ενώ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ζητηθούν  διευκρινίσεις και εξηγήσεις από την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ για τη επιλογή της.

Ήπιοι τόνοι ή σύγκρουση;

Τελευταίες πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι οι προθέσεις των μελών της ΚΟ είναι να κινηθούν σε ήπιους τόνους με στόχο την εκλογική επιτυχία του ΚΙΝΑΛ και να μην οξύνουν την κατάσταση ωστόσο ουδείς δεν μπορεί να προβλέψει αν θα υπάρξουν εκρήξεις πρωτοκλασάτων στελεχών τα οποία φοβούνται ότι η φυγή Βενιζέλου από το κόμμα θα έχει οδυνηρές συνέπειες στις επικείμενες εκλογές της 7ης Ιουλίου.