Σε κρίσιμο και καθοριστικό παράγοντα για τις εξελίξεις που δρομολογήθηκαν χθες, μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την επιλογή νέας ηγεσίας στον Άρειο Πάγο, εξελίσσεται ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Όπως όλα δείχνουν, εκ του συνταγματικού του ρόλου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι το πρόσωπο εκείνο που θα κληθεί να λύσει τον γόρδιο δεσμό για την ολοκλήρωση της πρωτόγνωρης για την ιστορία της Δικαιοσύνης, όπως εξελίσσεται, διαδικασία επιλογής για τις κορυφαίες θέσεις του προέδρου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Η κυβέρνηση τελικά, παρά τη θύελλα των αντιδράσεων σε πολιτικό, νομικό και συνταγματικό επίπεδο και μετά την… επιστροφή του μηνύματος συναίνεσης που απηύθυνε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, προχώρησε χθες το μεσημέρι στην ανάδειξη της νέας ηγεσίας στον Άρειο Πάγο. Μετά την επιλογή για την Προεδρία και την Εισαγγελία του Αρείου η σκυτάλη περνά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς για να αποκτήσει σάρκα και οστά η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα πρέπει να εκδοθεί το απαιτούμενο προεδρικό διάταγμα. Όπως αποφασίστηκε, στις δύο ηγετικές θέσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου προωθούνται η Δήμητρα Κοκοτίνη και η Ειρήνη Καλού, αντιπρόεδροι και οι δύο μέχρι σήμερα του Αρείου Πάγου.

Ποια είναι τα σενάρια για τη στάση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας απέναντι στο μείζον αυτό ζήτημα;

Πώς αντέδρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης;

Πότε θα εγκριθούν από τη Βουλή οι νέοι ποινικοί κώδικες;

Διαβάστε περισσότερα στο ρεπορτάζ της Μίνας Μουστάκα στα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο