Προεκλογικό «αλαλούμ» επικρατεί στην Παιδεία! Το υπουργείο Παιδείας «κόβει-ράβει» από χθες την διδακτέα και εξεταστέα ύλη της επόμενης σχολικής χρονιάς που αναμένονταν επί μέρες από χιλιάδες νέους και νέες. Είναι γνωστό ότι την επόμενη χρονιά αλλάζει το εξεταστικό σύστημα, ενώ εντάσσονται στην διδακτική διαδικασία νέα αντικείμενα (όπως η Κοινωνιολογία αντί των Λατινικών).

Αργά χθες το βράδυ, το υπουργείο Παιδείας έδωσε την διδακτέα και εξεταστέα ύλη της επόμενης σχολικής χρονιάς (Γ’ Λυκείου) με αυξήσεις στην ύλη σχεδόν όλων των μαθημάτων. Σήμερα το πρωί η ηγεσία του υπουργείου άλλαξε γνώμη και έδωσε στην δημοσιότητα διαφορετική εκδοχή» της διδακτέας ύλης για τις εξετάσεις της Γ Λυκείου του 2020.  Ετσι, πλέον στην διδακτέα και εξεταστέα ύλη για την επόμενη χρονιά, το 1ο επιστημονικό πεδίο των Ανθρωπιστικών Επιστημών και το 4ο της Οικονομίας και Πληροφορική θα έχουν μεγάλη αύξηση της ύλης τους, μικρή αύξηση θα έχει η Βιολογία, Φυσική και Χημεία και δεν θα έχει αύξηση της ύλης τα Μαθηματικά.

Να θυμίσουμε ότι οι μαθητές της Γ’ Λυκείου περίμεναν επί μήνες την εξεταστέα ύλη για να αρχίσουν απο φέτος να προετοιμάζονται.

Στα παραπάνω αντέδρασε πρώτη η Ενωση Ελλήνων Φυσικών που σχολίασε την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας για το μάθημα «έναν αχταρμά, με κεφάλαια ασύνδετα,πρόχειρη και αντιεπιστημονική η εξεταστέα ύλη της Φυσικής της Γ Λυκείου.

«Ύλη που κάποτε απορρίφθηκε ως ακατάλληλη, λόγω της σύνταξής τους στα συγκεκριμένα σχολικά βιβλία, τώρα επανέρχεται με τα συγκεκριμένα βιβλία! Μα ποιος τη σκέφθηκε αυτήν την πρωτοτυπία;» αναρωτιούνται οι εκπρόσωποι της Ενωση.

Συγκεκριμένα, η  διδακτέα και εξεταστέα ύλη που ανακοινώθηκε αφορά την Γ΄ ημερησίου και Γ΄ (τριετούς) – Δ΄ (τετραετούς) εσπερινού ΓΕΛ για το έτος 2019- 2020, μετά από τις σχετικές εισηγήσεις του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Οι σχετικοί πίνακες παρακάτω περιλαμβάνουν όλες τις αλλαγές:

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

ΒΙΟΛΟΓΙΑ

ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΧΕΔΙΟ

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ

ΛΑΤΙΝΙΚΑ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

ΦΥΣΙΚΗ

ΧΗΜΕΙΑ