Τη συντριπτική ήττα των Σοσιαλδημοκρατών στις ευρωεκλογές που καταγράφουν ποσοστό μόλις 15,3%, η οποία μάλιστα συμπίπτει με την ιστορική τους ήττα μετά από 73 χρόνια στο κρατίδιο της Βρέμης – όπου παράλληλα με τις ευρωεκλογές έγιναν την Κυριακή και οι τοπικές εκλογές – σχολίασε η επικεφαλής του SPD Aντρέα Νάλες με δηλώσεις της.

«Θέλω να εμψυχώσω όλα τα μέλη του SPD και όλους τους ψηφοφόρους μας, να κοιτάξουν το μέλλον με αυτοπεποίθηση, ακόμη και αν τα εκλογικά αποτελέσματα είναι σήμερα οδυνηρά. Μας δείχνουν ότι έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε» δήλωσε η ίδια.

Η Αντρέα Νάλες μάλιστα συνεχάρη το κόμμα των Πρασίνων για την ιστορική δεύτερη θέση που καταλαμβάνει στις ευρωεκλογές, ενώ προέτρεψε τον κόσμο του SPD να κρατήσει «ψηλά το κεφάλι». Στο μεταξύ, η Καταρίνα Μπάρλεϊ, επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του SPD δήλωσε: «Πραγματικά, έκανα όλα όσα μπορούσα. Παραπάνω δεν γινόταν».

«Ο Βέμπερ είναι ο άνθρωπός μας»

Από την πλευρά της, η πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Ανεγκρέτ Κραμπ Καρενμπάουερ – το κόμμα της οποίας μαζί με το αδελφό κόμμα, τους βαυαρούς Xριστιανοκοινωνιστές έρχονται πρώτα παρά τις απώλειες, θέλησε να εστιάσει στον υπoψήφιο του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος προέρχεται από τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU).

«Είναι ο άνθρωπός μας για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν» ανέφερε, θέλοντας έτσι να δείξει την υποστήριξή της στον Μάνφρεντ Βέμπερ.

Στο μεταξύ, ο Μάνφρεντ Βέμπερ δήλωσε από το προεκλογικό πάρτι του CDU από το Βερολίνο: «Η ευρωπαϊκή δημοκρατία ζει», ζητώντας μετά τις εκλογές την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο, όπως είπε, πρέπει να αποκτήσει περισσότερη επιρροή στη διαμόρφωση του περιεχομένου των νομοθετημάτων που ψηφίζει.

Δήλωσε επίσης ότι οι Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές στη Γερμανία αποτελούν «το κατεξοχήν φιλοευρωπαϊκό κόμμα».

Γερμανοί Πράσινοι: «Εντυπωσιακό αποτέλεσμα»

Αναμφίβολα οι μεγάλοι κερδισμένοι της βραδιάς είναι οι Πράσινοι, οι οποίοι έχουν καταφέρει να βγουν δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές, αυξάνοντας τα ποσοστά τους κατά 12%. «Ενα εντυπωσιακό αποτέλεσμα που σου κόβει την ανάσα» δήλωσε σε κλίμα πανηγυρισμών ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Από την πλευρά της, η έτερη συμπρόεδρος των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε ότι «αυτή η ψήφος αποτέλεσε ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», ενώ τόνισε σε δηλώσεις στο ARD ότι στην επόμενη Κομισιόν το θέμα της προστασίας του κλίματος και της κλιματικής αλλαγής οφείλει να βρίσκεται στην κορυφή της ευρωπαϊκής πολιτικής ατζέντας.

Πηγή: Deutche Welle