Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας αποφάσισε να μετατρέψει σε αξιόποινη πράξη την ομοφοβία και την τρανσφοβία, εν μέσω ανησυχιών πως ο ακροδεξιός, ομοφοβικός πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρου θα επιχειρήσει να περιορίσει τις νομικές προστασίες που απολαμβάνει η κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ.

Έξι τα έντεκα μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου ψήφισαν υπέρ του μέτρου ενώ τα υπόλοιπα πέντε θα ψηφίσουν τυπικά στις 5 Ιουνίου, όμως το αποτέλεσμα δεν μπορεί να ανατραπεί λόγω πλειοψηφίας. Η πρόνοια θα τεθεί σε ισχύ αφότου ολοκληρωθεί η ψηφοφορία των δικαστών. Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου εξισώνει ποινικά τις διακρίσεις κατά των ομοφυλοφίλων και των τρανς ατόμων με τον ρατσισμό, ο οποίος ποινικοποιήθηκε το 1989 στην Βραζιλία και επισύρει ποινή φυλάκισης έως πέντε ετών.

Σύμφωνα με το Associated Press και το BBC, η απόφαση του Δικαστηρίου θα προστατεύσει την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ μεταβατικά, έως ότου η Βουλή νομοθετήσει πλήρεις ανάλογες προστασίες. Όπως εξήγησαν οι δικαστές, πρόκειται για ενδιάμεσο μέτρο που καλύπτει ένα κενό στην κείμενη νομοθεσία.

Ο γάμος μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών είναι νόμιμος στην Βραζιλία, όπως συντηρητικά και θρησκευτικά μπλοκ έχουν εμποδίσει την ποινικοποίηση των διακρίσεων κατά των ΛΟΑΤΚΙ επί χρόνια. Τουλάχιστον 420 μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ δολοφονήθηκαν στην Βραζιλία πέρυσι και τουλάχιστον 141 έχουν δολοφονηθεί φέτος, σύμφωνα με την οργάνωση προάσπισης ανθρώπινων δικαιωμάτων Grupo Gay da Bahia.

Ο πρόεδρος Μπολσονάρου, πρώην αξιωματικός, έχει ιστορικό δηλώσεων μίσους για τους ομοφυλόφιλους, και παραδέχεται ανοιχτά πως είναι ομοφοβικός.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ