Σημάδια εξασθένισης φαίνεται να εμφανίζει η τάση του αντιευρωπαϊσμού σήμερα, σύμφωνα με συμπεράσματα νέας έρευνας.

Αν και η οικονομική κρίση και τα μνημόνια συνέβαλαν καθοριστικά στην αλλαγή της στάσης των πολιτών απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φαίνεται πως η θετική εικόνα των Ελλήνων σε αυτή έχει σημειώνει άνοδο.

Αυτό είναι μεταξύ άλλων το συμπέρασμα που προκύπτει από δημοσκόπηση της MRB για το Ιδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ που έγινε τηλεφωνικά σε 1.000 άτομα σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Στην ερώτηση πόσο εμπιστεύονται την Ε.Ε. το 28,8% απάντησε «σίγουρα και μάλλον την εμπιστεύομαι (Δεκέμβριος 2018).

Σε ό,τι αφορά την ένταξη στο ευρώ και κατά πόσο οι πολίτες θέλουν να παραμείνουμε, το 35,7% απάντησε ότι ήταν σωστή η απόφαση ένταξης ενώ ποσοστό 43,7% θεωρεί ότι έχουμε εγκλωβιστεί στο ευρώ.

Πάντως, οι πολίτες φαίνεται πως τάσσονται υπέρ της άποψης ότι η συμμετοχή της χώρας στην Ε.Ε. εδώ και 38 χρόνια την έχει ωφελήσει με το ποσοστό αυτών να ανέρχεται σε 64,1%. Αντίστοιχα ποσοστό 33,4% θεωρεί ότι η ένταξη δεν ωφέλησε την Ελλάδα.

Θετικοί εμφανίζονται οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση και για το κατά πόσο θα ωφεληθεί στο μέλλον η Ελλάδα από τη συμμετοχή της στην Ε.Ε. Το 60,6% εκτιμά ότι σίγουρα και μάλλον θα ωφεληθεί και το 31,6% μάλλον και σίγουρα δεν θα ωφεληθεί.

Στην ερώτηση «με ποια λέξη θα χαρακτηρίζατε σήμερα την Ε.Ε.» μεταξύ των απαντήσεων υπερισχύει η έλλειψη αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών και η επιβολή του ισχυρότερου και ακολουθεί η υπερβολική παρέμβαση στη διακυβέρνηση των χωρών-μελών.

Στα θετικά της Ε.Ε. οι ερωτηθέντες καταγράφουν την ελευθερία μετακίνησης επιχειρήσεων, προσώπων και επαγγελμάτων, την ειρήνη μεταξύ των κρατών και τη σταθερή οικονομική πολιτική. Συνολικά ωστόσο, οι αρνητικές αναφορές ξεπερνούν τις θετικές με ποσοστό 65,8% έναντι 59,7%.

Σε ξεχωριστή ερώτηση για τις ωφέλειες από την Ε.Ε. πρώτες στις απαντήσεις έρχονται η ειρήνη και η ασφάλεια στη χώρα, η ελευθερία μετακίνησης και η οικονομική σταθερότητα λόγω συμμετοχής στο ευρώ. Χαμηλή θέση στη λίστα καταλαμβάνουν η βελτίωση υποδομών και η προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στην ερώτηση «εάν η Ε.Ε. κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση» με το 60% να τοποθετείται αρνητικά λέγοντας «μάλλον όχι» και «σίγουρα όχι».

Οσο για τους λόγους που θα τους οδηγήσουν στην κάλπη την επόμενη Κυριακή, σχεδόν οι μισοί δήλωσαν ότι το κριτήριό τους θα είναι «να εκλέξουν το κόμμα και τα πρόσωπα που θα τους εκπροσωπήσουν στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο» (46%) και ποσοστό 40,9% απάντησε «με καθαρά εθνικά κριτήρια».

Μπορείτε να δείτε εδώ ολόκληρη τη δημοσκόπηση