Ολοκληρώθηκε ο κύκλος των εξηγήσεων των πρώτων πέντε μη πολιτικών προσώπων που είχαν κληθεί ως ύποπτοι για την υπόθεση της Novartis ενώπιον της εισαγγελέως διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το υπόμνημα που κατέθεσε δια του συνηγόρου του Απόστολου Λύτρα, ο ιδιοκτήτης διαφημιστικής εταιρείας ο οποίος ελέγχεται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπόμνημά του φέρεται να παραδέχτηκε πως επέστρεψε περί τις 400.000 ευρώ σε πρόσωπο που τότε ήταν στέλεχος  της  Novartis, που δεν ήταν ο Κ. Φρουζής.

Αντίθετα κατονόμασε συγκεκριμένο στέλεχος της εταιρίας το οποίο, κατά τις ίδιες πληροφορίες, παίζει ρόλο στην εξέλιξη της έρευνας από πλευράς καταγγελιών κατά της Novartis.

Το συγκεκριμένο πρόσωπο το οποίο είχε ρόλο στη διανομή του διαφημιστικού «πακέτου» της Novartis, το 2009  του είπε πως θα του δίνει διαφήμιση από την εταιρία αλλά θα επιστρέφει ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων στον ίδιο. Όπως φέρεται να καταθέτει μάλιστα ο διαφημιστής αντελήφθην ότι θα χρήματα θα κατέληγαν στο στέλεχος  , εν αγνοία της εταιρίας, και ισχυρίζεται μάλιστα πως ουδέποτε του μεταφέρθηκε ο,τιδήποτε για πολιτικά πρόσωπα.  Υπολόγισε μάλιστα το ποσό που επέστρεψε μέσα σε μια – περίπου- πενταετία στις 400.000 ευρώ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες υποστήριξε πως:

– Δεν υπάρχει καμία υπερτιμολόγηση στις συναλλαγές και τις διαφημίσεις της Novartis

-δεν υφίσταται εικονικότητα στις συναλλαγές ,

-Πως όλα τα τιμολόγια αντιστοιχούν σε υπηρεσίες που παρείχε στη Novartis.

Ο συγκεκριμένος διαφημιστής κλήθηκε ως ύποπτος καθώς ερευνάται αν ξέπλενε βρώμικο χρήμα για την Novartis , ώστε να πραγματοποιούνται παράνομες πληρωμές σε πολιτικά πρόσωπα.

Εκτός από τον διαφημιστή εξετάστηκαν ως ύποπτοι πρώην μέλη Επιτροπών Τιμολόγησης Φαρμάκων. Τις επόμενες μέρες η κ. Τουλουπάκη αφού διαβάσει τα υπομνήματα των υπόπτων θα τα αξιολογήσει και θα προχωρήσεις στις επόμενες δικονομικές κινήσεις.