Προβάδισμα στη ΝΔ δίνουν τρεις νέες δημοσκοπήσεις, ενώ ένα από τα σημαντικά ευρήματα είναι ότι το ΚΙΝΑΛ φαίνεται να παγιώνεται στην τρίτη θέση.

Στη δημοσκόπηση της MRB για την εφημερίδα «Τα Νέα», στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές, η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 30% με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 23,5%, μια διαφορά 6.5 μονάδων.

Συγκεκριμένα, στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται με 63,4% έναντι 46,3% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 30% έναντι 23,5% του ΣΥΡΙΖΑ και ακολουθούν με 6,6% το Κίνημα Αλλαγής, 6,% η Χρυσή Αυγή, 5,9% το ΚΚΕ, 2,5% Το Ποτάμι, 2,2% η Ενωση Κεντρώων. Σημειώνεται ότι η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 13,2%.

Σε ό,τι αφορά τις πρόσφατες παροχές του Πρωθυπουργού  και πόσο αυτές έχουν επηρεάσει την άποψη των πολιτών το  56,9% των ερωτηθέντων  56,9% εξέφρασε αρνητική άποψη για την κυβέρνηση και το 36,3% θετική.

Συγκεκριμένα, το 24,9% απάντησε ότι έχει πολύ ή αρκετά αρνητικότερη γνώμη για την κυβέρνηση μετά τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα, ενώ το 34,7% είπε ότι η άποψή του είναι το ίδιο αρνητική. Αντίθετα το 20,4% δήλωσε ότι έχει πολύ ή αρκετά θετικότερη άποψη για την κυβέρνηση μετά την ανακοίνωση των παροχών και το 15,9% είπε ότι γνώμη του παρέμεινε το ίδιο θετική.

Σε δημοσκόπηση της Marc για το «Πρώτο θέμα» η Νέα δημοκρατία προηγείται με 7.5 μονάδες και ποσοστό 30.6% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 23.1%.

Συγκεκριμένα:

Στην πρόθεση ψήφου χωρίς αναγωγή, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 29,2% και προηγείται κατά 7,2% του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος φθάνει στο 22%.

Με αναγωγή επί των εγκύρων η διαφορά υπέρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης αυξάνεται στις 7,5% μονάδες, με το ποσοστό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να φθάνει το 30,6% έναντι 23,1% για το κυβερνών κόμμα.

Στην παράσταση νίκης η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 62,3% έναντι 21,2% για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ποσοστό 16,5% δήλωσαν «δεν ξέρω/δεν απαντώ».

Στην μάχη για την τρίτη θέση το προβάδισμα ανήκει στο Κίνημα Αλλαγής με ποσοστό 6,6% και ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 6,1%. Τέλος με 5,3% το ΚΚΕ συγκεντρώνει την πεντάδα των κομμάτων που όπως όλα δείχνουν θα μοιραστούν τις 21 θέσεις που διαθέτει η Ελλάδα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Τώρα στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για την εφημερίδα «Το Βήμα», η Νέα Δημοκρατία καταγράφει 30.3% κι ο ΣΥΡΙΖΑ 23.6 μια διαφορά 6.7 μονάδων.

Είναι χαρακτηριστικό πως και στις τρείς δημοσκοπήσεις το ΚΙΝΑΛ καταγράφεται ως τρίτο κόμμα και φαίνεται να παγιώνεται σε αυτή τη θέση.

Ολα τα στοιχεία των ερευνών δείχνουν κλείσιμο της ψαλίδας, και λόγω των δισεκατομμυρίων που έριξε στη μάχη η κυβέρνηση. Ομως, η διαφορά παραμένει μεγάλη, ειδικά όταν μιλάμε για ευρωεκλογές. Μην ξεχνάμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε με ποσοστό λίγο πάνω από 3,5 μονάδες το 2014 και πήγε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητώντας εκλογές. Αν τώρα χάσει με 5 ή 6 μονάδες δεν θα είναι δεινή ήττα που θα πρέπει να οδηγήσει τον Τσίπρα σε παραίτηση;