Να αλλάξει την πολιτική ατζέντα και τη συζήτηση γύρω από τις αποκαλύψεις για τις διακοπές στο πολυτελές γιοτ λίγες μέρες μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, επιχειρεί ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας με την ανακοίνωση σήμερα το απόγεμα «μόνιμων μέτρων ελάφρυνσης και παροχών», από το Ζάππειο Μέγαρο.

Νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης, πραγματοποιήθηκε, στο Μέγαρο Μαξίμου, σύσκεψη με τη συμμετοχή του κ. Τσίπρα, του κ. Τσακαλώτου, της κ. Αχτσιόγλου και άλλων κυβερνητικών στελεχών.

Μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, όπως μείωση του ΦΠΑ, μετατάξεις αγαθών από τον υψηλό συντελεστή στον χαμηλότερο, μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης εντάσσονται σε ένα πλαίσιο υποσχέσεων για την ερχόμενη τετραετία.

Το μεγάλο ζήτημα είναι το τι μέλει γενέσθαι με το αφορολόγητο όριο.

Μια μείωση κατά 3.000 ευρώ του αφορολόγητου ορίου θα επιφέρει το τελειωτικό χτύπημα σε μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες με χαμηλά εισοδήματα, καθώς θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή έξτρα φόρου έως 650 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πακέτο των παροχών, προτού κατατεθεί στη Βουλή, θα πρέπει να λάβει το πράσινο φως των θεσμών, οι επικεφαλής των οποίων βρίσκονται ήδη στην Αθήνα, στο πλαίσιο της τρίτης μεταμνημονιακής εποπτείας.