Ακόμη και τώρα, έπειτα από όσα έχουν αποκαλυφθεί για την τραγωδία στο Μάτι, η κυβέρνηση επιλέγει να κλείνει τα μάτια και να επιρρίπτει ευθύνες σε άλλους. Πανικόβλητο το Μέγαρο Μαξίμου από την τρομακτική απήχηση που είχαν οι διάλογοι που είδαν το φως μέσα από το ρεπορτάζ του Σκάι, τρέχει να… σβήσει τις πολιτικές φωτιές.

Γιατί τις άλλες στην Ανατολική Αττική δεν κατάφερε να τις σβήσει με αποτέλεσμα τους 101 νεκρούς.

Από το πρωί στην κυβέρνηση επικρατούσε πανικός καθώς όλοι έβλεπαν ότι η πολιτική ατζέντα άλλαξε και πάλι σε βάρος της. Αμέσως χαράχτηκε η γραμμή που έπρεπε να περάσει σε όλους τους υπουργούς και βουλευτές που βγαίνουν σε τηλεόραση και ραδιόφωνο. Και αυτή η γραμμή θα περάσει και στον φιλοκυβερνητικό τύπο του Σαββατοκύριακου.

Κύριο στοιχείο της προσπάθειας να υποβαθμιστεί το Μάτι πριν από τη συνεδρίαση της Βουλής και τη σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών, είναι να ριχτούν οι ευθύνες στους δημοσιογράφους που κάνουν ρεπορτάζ.

Όχι να αναζητηθούν ευθύνες ή να γίνει αναστοχασμός και προσπάθεια να διορθωθούν τα λάθη του παρελθόντος. Στη λογική που ακολουθήθηκε στην αρχή, όπου έφταιγαν οι κάτοικοι του Ματιού, έτσι και τώρα στο Μαξίμου βλέπουν προεκλογικό «δάκτυλο» προκειμένου να πληγεί ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 26ης Μαίου.

Την αρχή έκανε ο γραμματέας της Κ.Ο. του κόμματος Κώστας Ζαχαριάδης ο οποίος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Focus τόνισε: «Είμαι τόσο συγκλονισμένος με αυτά τα οποία συνέβησαν πέρυσι το καλοκαίρι στη χώρα μας, και σαν άνθρωπος, σαν πολίτης, αλλά και σαν άνθρωπος ο οποίος ασχολούμαι με τα κοινά, που βεβαίως παρακολουθώ τα πάντα, αλλά δεν καθορίζεται η θέση μου και η στάση μου από ένα ντοκιμαντέρ – μία εκπομπή εν πάση περιπτώσει, το οποίο επιλέγει 20-25 ημέρες πριν τις εκλογές να ανοίξει αυτό το θέμα με συγκεκριμένο τρόπο και συγκεκριμένη προσέγγιση», είπε ο κ. Ζαχαριάδης στον

Επιπλέον  ο κ. Ζαχαριάδης μίλησε για μία προσπάθεια «να επηρεάσει ένα γεγονός τα πολιτικά και εκλογικά πράγματα της χώρας με όρους συγκινησιακής φόρτισης».

Κι αν αυτή η θέση ήταν… τυχαία, ήρθε η συνέντευξη που παραχώρησε στο One Channel και στην εκπομπή One Line ο Θεοδόσης Πελεγρίνης, πρώην υφυπουργός και υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ακριβώς στην ίδια γραμμή είπε: «Μου προκαλεί εντύπωση ο χρόνος αναζοπύρωσης της τραγωδίας στο Μάτι». Αφού τόνισε ότι πρόκειται για μια ανείπωτη τραγωδία και ότι η Δικαιοσύνη έχει αναλάβει να αποφανθεί για το ποιος έφταιξε τόνισε: «Βεβαίως οι δημοσιογράφοι κάνουν τη δουλειά τους, αλλά θα ήθελα να εκφράσω την περιέργειά μου πώς σε μια προεκλογική περίοδο προκύπτει αυτό το θέμα.

Ο στόχος του δημοσιογράφου είναι να δίνει αντικειμενικά τα γεγονότα. Είναι δυνατόν σε μια προεκλογική περίοδο όπου τα πάθη και οι αντιθέσεις οξύνονται να γίνεται κάτι τέτοιο. Θα μπορούσε αυτό να γίνει δύο μήνες πριν ή τρις μήνες μετά…».

Είναι πρωτοφανής η προσπάθεια της κυβέρνησης να ρίξει τις ευθύνες στους δημοσιογράφους και τα μέσα ενημέρωσης που κάνουν τη δουλειά τους. Αλλά το να προσπαθεί το Μαξίμου να παίξει το ρόλο του… διευθυντή ειδήσεων σε κανάλια και εφημερίδες και να τους υπαγορεύει πώς και πότε θα κάνουν ρεπορτάζ για τα εγκληματικά λάθη στο Μάτι, είναι απίστευτη παραβίαση της ελευθερίας της δημοσιογραφίας.

Μέσα στον πανικό του το Μαξίμου προσπαθεί με ιδιαίτερα άγαρμπο τρόπο να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Αντιλαμβανόμενη τη ζημιά που προκαλείται λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές ρίχνει τις ευθύνες στη δημοσιογραφική έρευνα αντί να βάλει ξανά όλα τα θέματα στο τραπέζι.

Καταγγελίες κι ευθύνες

Οι πυροσβέστες καταγγέλλουν τρομακτικές ελλείψεις ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου. Οι κάτοικοι τονίζουν ότι έχουν εγκαταλειφθεί στο έλεος του θεού. Η αντιπολίτευση έχει κάνει σημαία της το Μάτι και είναι σίγουρο ότι θα τραβήξει το σχοινί όσο πάει.

Και η κυβέρνηση ρίχνει την ευθύνη στους άλλους. Και μην ξεχνάμε την παρέμβαση του Δημήτρη Τζανακόπουλου το πρωί της Παρασκευής ο οποίος προφανώς υπηρετώντας τη γραμμή που χαράχτηκε στο Μαξίμου τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη αναλάβει την πολιτική ευθύνη.

Και βεβαίως, για όλα φταίει η αντιπολίτευση: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί τυμβωρυχία που δεν τον τιμά ούτε δείχνει σεβασμό για το τι συνέβη εκείνη τη νύχτα. Έχουμε συζητήσει το θέμα και έχουμε από την αρχή πει ότι οι νεκροί δεν κρύβονται. Ήταν μία εξαιρετικά δύσκολη νύχτα και για μένα, που έπρεπε να ανακοινώσω τους νεκρούς. Τώρα για προεκλογικούς λόγους διάφορα μιντιακά επιτελεία το επαναφέρουν», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στην ΕΡΤ.