Διαμέρισμα 45 τ.μ. επί της οδού Νίκης στην πλατεία Συντάγματος: τιμή ενοικίασης 1.000 ευρώ. Γκαρσονιέρα ημιυπόγεια 36 τ.μ. στο Κουκάκι: Τιμή ενοικίασης 800 ευρώ. Διαμέρισμα 37 τ.μ. στο Κολωνάκι: Τιμή ενοικίασης 1.500 ευρώ. Οσο κι αν οι τιμές των ενοικίων αυτών φαντάζουν εξωφρενικές καθώς φθάνουν ακόμα και τα 40 ευρώ το τετραγωνικό, είναι πραγματικές.

Είναι τα ενοίκια που ζητούν οι ιδιοκτήτες των κατοικιών μέσα από τις αγγελίες των μεσιτικών γραφείων. Οι τιμές έχουν πάρει φωτιά. Σε πολλές περιοχές είναι απλησίαστες για έναν υπάλληλο, έναν φοιτητή ή ένα ζευγάρι.  Τα σπίτια που διατίθενται για μακροχρόνια μίσθωση στην καρδιά του Λεκανοπεδίου δεν είναι μόνο πανάκριβα αλλά και ελάχιστα. Μια γκαρσονιέρα 46 τ.μ. στην περιοχή του Καλλιμάρμαρου ενοικιάζεται προς 860 ευρώ, ενώ ένα άλλο διαμέρισμα 50 τ.μ. στο Κουκάκι 56 ετών ενοικιάζεται 1.000 ευρώ. Την ίδια ώρα, στην Κηφισιά και συγκεκριμένα στο Κεφαλάρι ένα διαμέρισμα 94 τ.μ. διατίθεται προς 650 ευρώ τον μήνα ή 7 ευρώ το τετραγωνικό, ενώ στην Πολιτεία βρίσκουμε μεζονέτα 260 τ.μ. με 1.300 ευρώ τον μήνα ή 5 ευρώ το τετραγωνικό.

Η μόδα των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb έχει εξαφανίσει τα ενοικιαστήρια από πολλές γειτονιές της Αθήνας, στα νησιά και τις τουριστικές περιοχές. Οι τιμές των ενοικίων έχουν τραβήξει την ανηφόρα. Την τελευταία διετία το Κουκάκι έγινε ακριβότερο από την Εκάλη. Τέτοιες τιμές ενοικίων είχαν να δουν οι ιδιοκτήτες τους πριν από την κρίση, μας λένε άνθρωποι της αγοράς. Τα στοιχεία δείχνουν ότι την τελευταία διετία στην περιοχή του Μακρυγιάννη οι τιμές ενοικίασης των κατοικιών έκαναν άλμα 35%, στα Εξάρχεια 34%, στα Ιλίσια 30%, στο Κολωνάκι 23%. Αλλά και στην πλατεία Αμερικής και την πλατεία Αττικής, τα ενοικιαστήρια έχουν αρχίσει να τσιμπάνε. Ξεκινούν από τα 4 ευρώ το τετραγωνικό για να φτάσουν έως και τα επτά ευρώ το τετραγωνικό. Ψηλότερα κινούνται τα ενοίκια σε Κεραμεικό – Μεταξουργείο, φθάνοντας ακόμη και τα 10 έως 12 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Παρόμοια εικόνα αρχίζει να σχηματίζεται και στα βόρεια προάστια του Λεκανοπεδίου. Σε περιοχές που υπάρχουν σταθμοί του Μετρό όπως το Χαλάνδρι, ο Χολαργός και η Αγία Παρασκευή οι τιμές των ενοικίων έχουν αυξηθεί τουλάχιστον κατά 15% τους τελευταίους μήνες. Στα νότια προάστια η μεγαλύτερη αύξηση 12% εντοπίζεται στην περιοχή της Γλυφάδας. Το ίδιο σκηνικό έχει στηθεί και στη Θεσσαλονίκη, με τα ενοίκια στην Τούμπα και του Χαριλάου να έχουν αυξηθεί πάνω από 20% την τελευταία διετία.

Εξαφανίστηκαν τα ενοικιαστήρια

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η κατάσταση είναι απελπιστική για όσους ψάχνουν να ενοικιάσουν κύρια κατοικία σε περιοχές οι οποίες έχουν γίνει περιζήτητες λόγω Airbnb. Το κέντρο του Λεκανοπεδίου έχει  αποκλειστεί λόγω των βραχυχρόνιων μισθώσεων και των υψηλών ενοικίων. Στα Πετράλωνα, για παράδειγμα, τα σπίτια που προσφέρονται μέσω κάποιας πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης ενοικιάζονται προς 21,18 ευρώ το τετραγωνικό τον μήνα, ενώ για τα λιγοστά διαμερίσματα που είναι διαθέσιμα για μακροχρόνια μίσθωση η τιμή του ενοικίου κινείται στα 6,5 ευρώ το τετραγωνικό. Στο Κουκάκι οι τιμές των ενοικίων κυμαίνονται στα 7,95 ευρώ το τετραγωνικό όταν για τη βραχυχρόνια μίσθωση οι ιδιοκτήτες ζητούν και εισπράττουν τον μήνα ακόμα και 37,78 ευρώ το τετραγωνικό.

Ερευνα που πραγματοποίησε η Grant Thornton έδειξε ότι η αναλογία των τιμών μεταξύ βραχυχρόνιας και μακροχρόνιας μίσθωσης αγγίζει το 5 προς 1, ενώ η αναλογία ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης ως προς το σύνολο φθάνει μέχρι και το 95%.

Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν ανεβάσει τις τιμές των ενοικίων και όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν άνθρωποι της αγοράς ένα ακίνητο στην Αθήνα για μία οικογένεια 3 ατόμων ενοικιάζεται στα 603 ευρώ, ενώ αν δεν υπήρχε η επίπτωση από τις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις το αντίστοιχο ποσό θα ήταν στα 550 ευρώ.

Η έρευνα έδειξε ότι στην περιοχή του Ζαππείου προσφέρονται 105 ακίνητα για βραχυχρόνια μίσθωση και μόνο 9 για μακροχρόνια, στο Κουκάκι από τα 879 ακίνητα που είναι διαθέσιμα για ενοικίαση τα 732 σπίτια, δηλαδή το 83%, ενοικιάζονται μέσω Airbnb και τα 147 διατίθενται στην παραδοσιακή μηνιαία μίσθωση. Στα Χανιά μόνο το 5% των προς μίσθωση κατοικιών απευθύνεται στην αγορά της μακροχρόνιας μίσθωσης, καθώς το άλλο 95% είναι για βραχυχρόνια. Σε απόλυτους αριθμούς 4.337 ακίνητα κατευθύνονται σε βραχυχρόνια μίσθωση και μόλις 212 στη μακροχρόνια. Αυτά δηλαδή τα 212 σπίτια είναι οι επιλογές που έχουν φοιτητές, δημόσιοι λειτουργοί ή όσοι θέλουν να αλλάξουν σπίτι ή να μετακομίσουν στα Χανιά. Το ίδιο έντονο είναι το φαινόμενο σε άλλους τουριστικούς προορισμούς όπως η Ρόδος και η Κέρκυρα.