Παρά το γεγονός ότι οι επενδυτές εκτιμούν ότι η Ελλάδα ανακάμπτει μετά την οικονομική κρίση και τη δεκαετή λιτότητα, αρκετοί Έλληνες φαίνεται να δυσπιστούν, καθώς χάνουν τις κατοικίες τους λόγω χρεών, αναφέρει το Bloomberg.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η Ελλάδα έχει κάνει μια στροφή: Ο δείκτης αναφοράς των μετοχών της έχει αυξηθεί κατά 26% μέσα στο 2019, που φαίνεται ότι θα είναι το καλύτερο πρώτο εξάμηνο των τελευταίων είκοσι ετών, και αποκομίζοντας κέρδη κατά 8,1% περισσότερα από τις ευρωπαϊκές αγορές. Πέρυσι, η χώρα σημείωσε τη μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη από το 2007. Τα 10ετή ομόλογα της Ελλάδας έχουν απόδοση 3,3%, μόλις ένα κλάσμα του 37% που η χώρα έπρεπε να πληρώσει στο απόγειο της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Παρ’ όλα αυτά, πολλοί Έλληνες συνεχίζουν να πασχίζουν, μήπως κι απομακρυνθούν από το βουνό χρέους, μετά από μια δεκαετία, κατά την οποία η οικονομία κλάταρε, σημειώνοντας συρρίκνωση κατά περισσότερο από ένα τέταρτο. Το ποσοστό ανεργίας της χώρας βρίσκεται στο 18,5% εξακολουθεί να είναι μεταξύ των υψηλότερων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Δήμητρα Δ. 53χρονη πολιτικός μηχανικός, όπως αναφέρει το Bloomberg, είναι στα πρόθυρα της απώλειας της οικογενειακής της οικίας αφού η τράπεζά της, την απειλεί να κατάσχει το αξίας 140.000 ευρώ ($ 157.000) διαμέρισμά της, που χρησιμοποιήθηκε ως εγγύηση έναντι δανείου 50.000 ευρώ, το οποίο, όμως, εκείνη δεν μπορεί να αποπληρώσει. Μετά από χρόνια συζητήσεων με την τράπεζά της, η γυναίκα λέει ότι δεν έχει πλέον τη βούληση να αγωνιστεί για την κυριότητα του ακινήτου.

«Προτιμώ να χάσω το σπίτι μου, παρόλο που γνωρίζω ότι δεν έχει νόημα από οικονομική άποψη», είπε, αρνούμενη να δώσει στη δημοσιότητα το οικογενειακό της όνομα επειδή ανησυχεί για την οικονομική της κατάσταση. «Δεν με νοιάζει πια. Θα ζήσω σε διαμέρισμα ενοικίου 50 τετραγωνικών μέτρων, αλλά θα ηρεμήσω».

Με τις υποθέσεις τους να εκκρεμούν στα ελληνικά δικαστήρια, η επίλυση των οποίων μπορεί να διαρκέσει χρόνια, πολλοί άνθρωποι που κάποτε ήταν αποφασισμένοι να προστατεύσουν τις περιουσίες τους, βλέπουν την αδιάκοπη πίεση να επιβάλει τις εξελίξεις, δήλωσε ο Δημήτρης Αναστασόπουλος, δικηγόρος που χειρίζεται περιπτώσεις για να σταματήσει τις τράπεζες από κατασχέσεις κατοικιών.

«Δεν είναι τόσο οικονομικό θέμα όσο το ψυχολογικό, με όλη τη διαδικασία να εξαντλεί τους δανειολήπτες», λέει ο δικηγόρος. «Τώρα λένε αφήστε την τράπεζα να πάρει το σπίτι. Δεν μπορούν να αντισταθούν στις εισπρακτικές εταιρείες που φτάνουν σε αυτούς και τους παρενοχλούν για το χρέος τους».

«Οι οφειλέτες αισθάνονται παρενοχλημένοι, ενώ οι εισπρακτικές εταιρείες τους καλούν σε καθημερινή βάση», ανέφερε ο κ. Αναστασόπουλος.

«Γνωρίζω κάποιες περιπτώσεις που οι πελάτες μου έπαθαν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο λόγω της συνεχούς πίεσης», είπε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από