Με τις έρευνες να επικεντρώνονται στον εντοπισμό των σορών των θυμάτων στα σημεία που έχει υποδείξει ο κατά συρροή δολοφόνος της Κύπρου, βασικά ερωτήματα για τους λόγους και τον τρόπο δράσης του 35χρονου λοχαγού παραμένουν αναπάντητα.

Για τον λόγο αυτό από την Τρίτη, στις έρευνες των κυπριακών αρχών, θα συμμετέχουν και 5 ειδικοί εμπειρογνώμονες από την Μ. Βρετανία προκειμένου να συμβάλουν περαιτέρω στη διερεύνηση της υπόθεσης και να σκιαγραφήσουν το προφίλ του δράστη ρίχνοντας όσο το δυνατόν περισσότερο φως στις σκοτεινές πτυχές των εγκλημάτων που διέπραξε.

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου, η ομάδα των πέντε εμπειρογνωμόνων περιλαμβάνει Ιατροδικαστή, Κλινικό Ψυχολόγο, Ειδικό Σύμβουλο με εμπειρία σε περίπλοκης μορφής εγκλήματα, ειδικό ανακριτή με εμπειρία στο σοβαρό έγκλημα και έναν Ειδικό Εμπειρογνώμονα.

Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων αναμένεται να έχει την πρώτη συνάντηση με την ανακριτική ομάδα την Τρίτη, προκειμένου να ενημερωθεί για τις εξελίξεις μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με το politis.com.cy, η ειδική ομάδα των Βρετανών κατά βάση θα μελετήσει τον τρόπο δράσης του κατά συρροή δολοφόνου, ώστε να δημιουργήσει ένα προφίλ, στη βάση των στοιχείων που έχουν συλλέξει οι ανακριτές.

Το προφίλ αυτό θα βοηθήσει σε δύο επίπεδα. Το πρώτο είναι η παροχή πληροφοριών για σκοπούς συνέχισης της έρευνας και της ανάκρισης, σε σχέση με το αν όντως οι πρώτες δολοφονίες έγιναν το 2016 και αν μέχρι τη σύλληψη του 35χρονου Ίλαρχου, διαπράχθηκαν μόνο οι 7 φόνοι που είναι γνωστοί. Ουσιαστικά, θα ελεγχθεί κατά πόσον έχει πει όλη την αλήθεια ή υπάρχουν ακόμα γεγονότα που θα πρέπει να πειστεί να αποκαλύψει.

Το δεύτερο επίπεδο, είναι απάντηση στα «πώς» και τα «γιατί» της εγκληματικής του δράσης.

Δηλαδή, τί ήταν αυτό που τον οδήγησε στη πρώτη δολοφονία και γιατί συνέχισε μέχρι να συλληφθεί.

Επίσης θα εξεταστεί αν η σύλληψη του απέτρεψε περαιτέρω εγκληματική δράση, κάτι που και οι Κύπριοι ανακριτές θεωρούν σίγουρο, αφού έφτασαν στα ίχνη του μετά την τυχαία ανακάλυψη του πτώματος της 38χρονης Marry Rose στο φρεάτιο του μεταλλίου Μιτσερού, στις 14 Απριλίου.

Θα δοθούν επιστημονικές απαντήσεις και στο γιατί επέλεγε αλλοδαπές, αλλά και γιατί οδηγήθηκε και στη δολοφονία δύο παιδιών 6 και 8 ετών.

Σημαντικές πληροφορίες θα αντληθούν τόσο από τις καταθέσεις του, όσο και από τον τρόπο που χρησιμοποιούσε για να προσεγγίσει και να παγιδέψει τα θύματα του, χρησιμοποιώντας την ηλεκτρονική πλατφόρμα γνωριμιών Badoo.

Οι ειδικοί εμπειρογνώμονες θα μελετήσουν επίσης τις φωτογραφίες του Ίλαρχου, ώστε να διαπιστώσουν αν αυτές «έχουν να πουν κάτι» για τον χαρακτήρα και την εγκληματική του δράση.

Σημειώνεται ότι η συμμετοχή των εμπειρογνωμόνων στις έρευνες έγινε κατόπιν αιτήματος του Αρχηγού Αστυνομίας της Κύπρου, Ζαχαρία Χρυσοστόμου στις 20 Απριλίου.

Άκαρπες οι έρευνες για την δεύτερη βαλίτσα

Στο μεταξύ άκαρπες απέβησαν οι προσπάθειες ανάσυρσης της δεύτερης βαλίτσας αλλά και εντοπισμού της τρίτης βαλίτσας στα νερά της Κόκκινης Λίμνης του μεταλλείου της Κοκκινοπεζούλας στο Μιτσερό. Η 16η μέρα ερευνών ολοκληρώθηκε χωρίς να εντοπιστεί οτιδήποτε.

Η ορατότητα στην Κόκκινη Λίμνη στο Μιτσερό ήταν σχεδόν μηδενική, γεγονός που κατέστησε τις έρευνες των μελών της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ αλλά και της ιδιωτικής εταιρείας άκαρπες.

Παρά το γεγονός ότι τις προηγούμενες μέρες είχε εντοπιστεί αντικείμενο που ομοίαζε με βαλίτσα εντούτοις τη Δευτέρα, δεν κατέστη δυνατό να μπει δύτης στα νερά για την ανάσυρση του λόγω της περιορισμένης ορατότητας στα νερά και οι έρευνες περιορίστηκαν στον εντοπισμό της τρίτης βαλίτσας σε σημείο που υπέδειξε στις Αρχές ο 35χρονος το περασμένο Σάββατο όταν οδηγήθηκε στο σημείο για υπόδειξη σκηνών. Ωστόσο ο εντοπισμός δεν κατέστη δυνατός και οι έρευνες αναμένεται να επαναρχίσουν το πρωί της Τρίτης

«Δεν ξέρεις τι είμαι ικανός να κάνω»

Την ίδια ώρα νέα στοιχεία για την δράση του 35χρονου λοχαγού έρχονται στο φως της δημοσιότητας εγείροντας εύλογα ερωτήματα για το κατά πόσο αξιολογήθηκαν επαρκώς από τις κυπριακές αρχές οι καταγγελίες που είχαν γίνει στο παρελθόν τόσο από την πρώην σύζυγό του όσο και από μία γυναίκα από τις Φιλιππίνες που δηλώνει ότι είχε πέσει θύμα βιασμού.

 Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες του reporter.com.cy, η πρώην σύζυγος του 35χρονου, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά, είχε προβεί σε καταγγελία στην Αστυνομία τον περασμένο Ιούνιο, εναντίον του λοχαγού, εκφράζοντας φόβους για βίαιη συμπεριφορά και απειλές που εκτόξευσε προς το πρόσωπο της.

Σύμφωνα με την καταγγελία, η πρώην γυναίκα του λοχαγού ανέφερε μεταξύ άλλων ότι, ο ύποπτος μετά από έντονη συζήτηση που είχαν, άρχισε να σπάει πράγματα στο σπίτι.

Ένας άνθρωπος που μέχρι εκείνη τη στιγμή, με βάση τα δεδομένα κουβαλούσε πέντε φόνους στην πλάτη του, είπε με θράσος στη γυναίκα του, «δεν ξέρεις τι είμαι ικανός να κάμω».