Mια νέα αποκαλυπτική έρευνα, αναδεικνύει για ακόμη μια φορά την κακή συμπεριφορά των Ελλήνων οδηγών και της ανευθυνότητας που φανερώνουν, χωρίς ιδιαίτερο κόπο, όταν βρίσκονται πίσω από το τιμόνι. Σύμφωνα, λοιπόν, με το Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο, οι Έλληνες οδηγοί παραμένουν επιθετικοί, βρίζουν τους άλλους οδηγούς – όσο κανένας άλλος λαός την Ευρώπης – ενώ ακόμη και σήμερα, ένας στους δύο αγνοεί τη ζώνη ασφαλείας!

Τα συγκλονιστικά «ευρήματα» για την πολύ κακή συμπεριφορά των Ελλήνων οδηγών φανέρωσε πρόσφατα μια νέα δημοσκόπηση, του ιδρύματος Vinci Autoroutes που πραγματοποιήθηκε πριν από ένα μήνα. Σε αυτήν έλαβαν μέρος 12.418 άτομα από 11 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα. Όσοι πήραν μέρος στην έρευνα απάντησαν σε συγκεκριμένες ερωτήσεις για την συμπεριφορά τους όταν βρίσκονται στο δρόμο και πίσω από το τιμόνι.

Οι Έλληνες οδηγοί για ακόμη μια φορά φανέρωσαν την χαμηλή παιδεία που διαθέτουν στον τομέα της οδικής συμπεριφοράς, και παρά τον μεγάλο ποσοστό σε τροχαία ατυχήματα που διατηρούμε τις τελευταίες δεκαετίες και αποδεκατίζει εκατοντάδες ανθρώπους – κυρίως νέους – σε ετήσια βάση. Στην ερώτηση για την επιθετική οδήγηση, οι Έλληνες οδηγοί φαίνεται, και σύμφωνα με τη δημοσκόπηση ότι , βρίζουν τους άλλους οδηγούς, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία ( 71%). Ακολουθούν οι Γάλλοι – 69% – που μάλλον ξεχνούν το σαβουάρ βιβρ όταν οδηγούν, και οι Σουηδοί – με 32%.  Ακόμη πιο συγκλονιστικό – και παρά τις εκστρατείες που έχουν γίνει για την ασφάλεια των επιβατών – είναι το γεγονός, ότι ένας στους δύο Έλληνες οδηγούς δηλώνει ότι δεν φοράει ζώνη ασφαλείας.

Κολλημένοι με το Bluetooth

Οι Έλληνες, μαζί με τους Ιταλούς και τους Πολωνούς δηλώνουν ότι λατρεύουν τη χρήση του Bluetooth, όταν οδηγούν, ενώ σχεδόν έξι στους δέκα – 57% –  είναι απασχολημένοι ( και σαφώς αφηρημένοι! ) με το σύστημα πλοήγησης που έχουν κολλημένο στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου τους.  Πάντως, το μεγαλύτερο ποσοστό των οδηγών συμφωνεί, παρόλο ότι παραδέχεται τα πάθη του πίσω από το τιμόνι, ότι  η απροσεξία είναι η νούμερο ένα αιτία για την θνησιμότητα στους δρόμους (54%). Επίσης, το 97% αναγνωρίζει το πόσο επικίνδυνο είναι να γράφεις sms τη στιγμή που οδηγείς!  Πάντως, οι περισσότεροι ευρωπαίοι οδηγοί φαίνεται να είναι πιο αμυντικοί στο δρόμο, δεν προκαλούν και δεν έχουν καμία διάθεση να διαπληκτιστούν. Μόνο οι Πολωνοί που σε ποσοστό 36% δήλωσαν ότι, είναι έτοιμοι, κάθε φορά που θα τους προκαλέσει ο «διπλανός» οδηγός, να κατέβουν για «τσαμπουκά».